az ingatlanjogász válaszol

Ingatlanjogot érintő kérdéseire Dr.Izsák Orsolya adja meg a választ ezen a fórumon keresztül.Törekedjen arra, hogy a leglényegesebb tényállási elemek szerepeljenek leírásukba.Fontos felhívnom a figyelmüket arra, hogy egy egy eset internetes megoldása nem egyedüli és a teljes ügy ismerete nélkül a teljes megalapozottság hiányában csak irányultságot ad az ügyének a megítélésében.
Mindenképpen forduljon szakemberhez. A VÁLASZOKAT MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN TESZEM KÖZZÉ.
A fórumon való részvétel esetében egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda a hírfolyamban közzétegye kérdéseit és a rá adott választ.

Spartan Race kiképző telep a szomszédunkban

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Érd-Parkvárosban élek, családi házban. Ez a környék parkvárosi, családiházas övezet. A hátunk mögött elhelyezkedő üres, építési telket a tulajdonos bérbe adta egy Spartan Race csoportnak, mely amolyan katonai-sport kiképző telepet hozott itt létre. A telek hosszúkás, körülbelül 800 m2 területű, és 4 ház közé van beékelve. Két hete fa és fém eszközöket helyeztek el. Azóta vadidegen emberek járnak be a kertünk közvetlen szomszédságába, itt hangoskodnak, kiképzések folynak pár méterre a kerítésünktől, megfosztva bennünket a nyugodt magán szféránktól. Szeretném megtudakolni, hogy mi véd minket egy ilyen esetben? Senki meg nem kérdezett minket, hogy hozzájárulunk-e ilyen zavaró tevékenység folytatásához a közvetlen szomszédságunkban. A honlapjukon jövő keddre reggel 6 órára hirdetnek ide gyakorlatozást. Nekünk el kell viselnünk, hogy idegen emberek tömegesen itt tartózkodnak korai órákban, hét végén, ma például este 8.35-kor még dárdákat dobáltak fa célpontokra. Az Önkormányzat szerint nem kérhetek birtok védelmet, cask bíróság dönthet, de nem tudom, hogy mi alapján. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. Talabér Zsuzsanna

Spartan Race kiképző telep a szomszédunkban

Tisztelt Talabér Zsuzsanna !

Az bírósághoz kell fordulni birtokvédelmi és szomszédjogi pert megindítani, de mindenképpen forduljon ügyvédhez mert a keresetlevélhez nem elég a tényadatok közlése.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

A szomszád vizórája a mi telkünkön.

Tisztelt Izsák Orsolya!

Segítségés szeretném kérni. A szomszéd vizórája a mi telkünkön van. Ez egy ikerház,ami 2001-ig közös HRSZ- on volt. A szomszédaink eladták az házrészüket, és az uj tulajdonosokkal nem szeretnénk közös vizóra aknát.Nincs szorgalmi jog bejegyezve a mi telekrészünkre az ő részükre.Kérhetem az uj tulajdonost, hogy vigye a saját telkére,a saját költségén a vizóráját?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Stéhli Ildikó

A szomszéd vízórája a mi telkünkön

Tisztelt Stéhli Ildikó !

A vízóra nehéz ügy, lehet kérni de ha nem megy szép szóra perben igen nehéz kikényszeríteni.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Ingatlan adåsvétel

Tisztelt cīm! Mi történik olyan esetben, hogyha ingatlan adásvėtel esetén az utolsó vételår rėszt a vevő nem tudja megfizetni valamilyen okból (pl. A hitelét a bank elutasította, és nincs több pėnze,semmi vagyona). Viszont az első vételárrész az általa vásárolt ingatlanon lévő hitel végtörlesztésébe ment, és eladó sem rendelkezik egyéb vagyonnal? Ilyenkor mi az eljárás?

Ingatlan adásvétel

Tisztelt Érdeklődő !

Akkor az adás-vételi szerződés fel kell bontani annak következményei mellett.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Hogyan tovább?

Üdvözlöm!
A történet nem egyszerű..nagyszuleim meghaltak,így a házat édesanyám es nagybátyám örökölte,tehát tulajdonosok.
Ugy alakult,hogy kislanyommal beköltöztunk a hazba..nagybátyám felajanlasabol,aki nem kert alberleti penzt,mondvan rendbe lesz tartva,számlák fizetve.Most pedig pereskednek edesanyammal,aki nem akarja eladni a részét,mert ott vagyunk,nagybátyám igen..célja,hogy elmenjunk onnan.Koveteli az ingóságokat,amiket nagymamam hagyott a hazban..es amikről a hagyatéki targyalason nem keszult tételes felsorolas..mert mindketten aláírták hogy az ingatlanban érték nincs!Ismét érkezett levél nagybátyám ugyvedjetol,melyben 2.5 millio forintot kínál fel edesanyamnak es kozolte hogy feljelenti az ingóságok miatt.
Mi lehet a következő lépés amit tehetnénk?Válaszát köszönöm!

Hogyan tovább ?

Tisztelt Érdeklődő !

kevés információt adott meg, hogy tényleges tanácsot lehessen adni hagyaték ügyben.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

zártkerti gazdasági épület

Tisztelt Izsák Orsolya!

Családi házat szeretnénk vásárolni, de a kiszemelt épület művelés alól kivont zártkerti ingatlan besorolásban van, ráadásul gazdasági épületként és nem lakóházként nyilvántartva.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel pontosan milyen hátrány érne minket?

Lehet ide bejelentett lakcímünk, lakcímkártyánk?

Azt tudjuk, hogy kiterjedésében nem bővíthetők ezek a házak, de felfelé, tetőtérbeépítéssel lehet bővíteni?

Azt is kiderítettük, hogy hitelfedezetként nem használható, de CSOK-ot lehet rá igényelni?

Az épület lakóingatlanná való minősítése lehetséges? Ha igen, mivel jár? Mely hátrányok lennének kiküszöbölhetők ezzel a megoldással?

Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel:
RL

zártkerti gazdasági épület

Tisztelt RL!

Az okirat készítő ügyvéd rélszetes felvilágosítást kell adjon a szerzési korlátokról.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsoyla

Ház

Üdvözlöm! Egy családi házról lenne szó ami a szülők tulajdonában van fele fele arányban! A szülök elváltak 23 éve de tényleges vagyonfelosztás nem volt! Mikor elváltak a szüleim Édesanyám egy másik férfival élt ebben a 23 évben aki most két éve meghalt! Ö ajánlotta fel hogy lakjunk nyugodtan a házrészébem 3 gyermekemmel és a férjemmel mondván hogy ő úgysem jön vissza! Na most visszajött és elüldözött minket! Meghirdette hogy eladja a házat! 23 évig mi tartottuk fennt újjítottuk járdát csináltunk stb! A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnánk esetéeg visszaszerezni legalább a házba fektetett pénzünket!? Van valami mód esetleg arra hogy az eladási árból kevesebbet kapjon mint a fele?? Köszönettel várom válaszát!

Szomszéd vízórája saját udvaromban

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Segítségét,tanácsát szeretném kérni.A szomszédom vízórája a saját kertes családi házunk udvarán a saját vízóránkkal egy vízóra aknában van.Az ingatlan megvásárlásakor erről nem tudtunk és kaptunk felvilágosítást az előző tulajdonostól.Csak a későbbiekben derült ki.Addig gond ezzel nem is volt míg a szomszédunk egyre gyakrabban nem problémázott volna valami apróságon. Pl.:Mi a férjemmel mindketten reggeltől délutánig dolgozunk.A vízórát általában délelőtt jönnek leolvasni amit miattunk nem tudnak és neki telefonon kell utólag bemondani.stb.A kérdésem az lenne,hogy tudok-e tenni valamit hogy a szomszédom a vízóráját vigye a saját portájára?

Osztatlan tulajdonú ingatlan albérletbe adása

Tisztelt Ügyvédnő!
22 éve lakunk a családdal együtt egy osztatlan tulajdonú házban,házrészben./Azért házrész,mert az ikerház műszaki feltételeinek nem felel meg/
Lapos tetős,mindig is tetőt szerettünk volna rá építeni,de a társtulajdonos,miután soha nem lakott itt,nem tartotta fontosnak.
Most a tulajdonos meghalt,az ingatlan az unokáé lett.
Ő sem lakott és lakik itt,hiszen nincs rászorulva.
Mi a házrészt szerettük volna megvenni.Szemünkbe nevetve mondtak egy irracionális számot.Viszont most,kiadnák.
Kérdésem:Nekem,mint társtulajdonosnak,semmi beleszólásom,semmi vétójogom nincs?
A falak borzasztó vékonyak,mintha felerősítenék a hangokat.
Mi rengeteget költöttünk a mi oldalunkra,ők soha semmit.Amit lehetett,mi szigeteltünk.
Ők jót mosolyogtak rajtunk,hisz nem laktak itt egy percet sem.
Igy jártunk?Nincs mit tenni?
Köszönöm válaszát!

osztatlan közös tulajdonú ingatlan albérletbe adása

Tisztelt Érdeklődő !

Nincs önök között használati megosztás?

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Műemléki környezet vagy sem?

Kedves Ügyvédnő!

Olyan, megyeszékhelyhez közeli községben vásároltam épitési telket, ahol egy stációsor és kálváriadomb miatt műemléki környezet valamint régészeti terület került kialakításra. A telekvásárlás folyamán alaposan átolvastam a Helyi Épitési Szabályzatot, és sem a térképes rajzon, sem az utcanév felsorolásban nem szerepelt a kiválasztott telek mint műemléki környezet. Régészeti lehetséges lelőhelyek között szerepel a helyrajzi szám, azonban ennek következményeiről tájékozódtam, és anyagilag bevállalhatónak itéltem.
A nagy pofon akkor ért, amikor felvettem a kapcsolatot a megyeközpont örökségvédelmi hivatalával, ahol egy ügyintéző azt közölte velem, hogy mivel műemléki környezetben fekszik a telek, az épitményre vonatkozik egy sor korlátozás, amelyek a költségvetést komolyan érintik. Az egyik ilyen, hogy oromfalat kell építenem a ház utcára néző homlokzatára. A HÉSZ-ben még csak nem is szerepel az oromfal kifejezés. Az ügyintéző szerint nem rakhatok betoncserepet, csak natúr színű kerámiát, továbbá csak fa nyílászárókat épithetek be, a garázskapu kivételével, mert idézem: "Azt nehéz betartatni!". A HÉSZ-ben valóban szerepel, hogy "Műemléki környezetben csak faszerkezetű nyílászárók használhatók", de a telek nem fekszik ilyen területen, habár a stációsor az utca túloldalán húzódik. Az ügyintéző ezt annyival intézte el, hogy nem jó a rendelet.
Kérdésem: létezik-e olyan magasabb szintű törvény vagy rendelet, ami szabályozza a műemléki környezetbe tartozó ingatlanokkal kapcsolatos szabályokat és felülírja a Községi HÉSZ-t, vagy itt arról van szó, hogy valakinek az ilyen tetszik, és mindenki felejen meg ezeknek a követelményeknek? Nincs bajom a fa színű műanyag nyilászárokkal, azok az utcáról éppen úgy néznek ki mint a faszerkezetűek, bár ezek is 20-25%-al drágábbak a fehérnél. Tető burkolás kérdésében is a betoncserepet részesíteném előnyben, elsősorban tartóssága miatt. Létezik olyan típusú, amiről szintén lehetetlen megmondani, hogy kerámia vagy beton. Az utcaképet sem rontaná el egyik sem, miért állítanak olyan követelményeket, amik jelentősen növelik az ingatlan bekerülési költségét?
Milyen szankciókkal súlythat az örökségvédelmi hivatal, ha az "utasítás" ellenére műanyag ablakokat és betoncserepet épitek be?
Válaszait előre is köszönöm.
Tisztelettel: Zoltán

testvéri rész

Tisztelettel Dr Izsák Orsolya
Kispál Andrea Vagyok Arról lenne szó én és a testvérem édesapánk halála előtt ránk hagyta A családi házunkat ami akkoriban 400000 forint volt
és a nagymamánk volt a haszon élvező de sajnos ő is meghalt 4 éve a kérdésem
Én lakom a házban az öcsém önszántából elköltözött én a két kezem munkájával sok év alatt felújítottam a házat a saját igényeim szerint
a testvérem egy forintot sem adott semmi be csak inkább rombolt a a mámánkat is én ápoltam haláláig aki cukros volt és nem mellesleg 100 kg én meg vagyok 45 kg ápoltam fürdettem stb stb az öcsém ez idő alatt semmit sem segített csak züllött. volt egy hegyi birtokunk amit közösen el adtunk amit tisztességesen elfeleztünk de az én részem mégis az ő tartozására ment el ahogy az ő része is tehát ő tartozik nekem . a kislányát én neveltem 7 évig és egy forintot nem adott gyerektartás gyanánt a garázsból minden értéket elvitt ami ránk maradt édesapánktól én abból semmit nem kaptam sőt bele sem egyeztem hogy elvigye vagy eladja. Mindig azzal jön hogy én nem engedem be a lakásba könyörgöm koszos büdös igénytelen ember lett én mindent rendbe raktam a házban egy koszos büdös embert nem engedek be lehet hogy a testvérem de nem azért raktam renbe hogy ő mindent tönkretegyen

és én úgy gondolom hogy ha eladom a házat nem illeti meg a ház árának a fele max a negyede
ebben szeretném a segítségét kérni mit tudok ez ügyben tenni mert nem vagyok hajlandó a ház értékének a felét kifizetni neki
Tisztelettel Kispál Andrea

testvéri rész

Tisztelt Kispál Andrea!

Egy dolog az erkölcsi igazság a másik a jog igazsága, ha nem tudna megegyezni akkor az ön elképzelését csak perben tudja kikényszeríteni.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

ajándékozás

Tisztelt Dr Izsák Orsolya,

Szeretném lakásomat a feleségemnek ajándékozni. Milyen költésgek terhelnek egy ajándékozási eljárást?

Tisztelettel, B.T.

Elővásárlás.

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Az után szeretnék érdeklődni kinéztünk egy családi házat a tulajdonosnak OTP-hitel van rajta. Rendesen fizeti semmi sincs elmaradva, közművek sem!
Elővásárlási joggal megvehetnénk-e a házat? És annak mik a feltételei?
Sajnos az OTP nem engedi átvállalni a hitelt! Csak új hitelt vehetnénk rá fel!

Előre is köszönöm.
Üdv: G. Barna

Magánút - közművek

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Vettün egy nyaralò övezetben egy telket, a telket egy magánútról tudjuk megközelíteni. A maganútnak 8 tulajdonosa van, közöttük mi is. (Így osztották fel a területet, 4-4 telek középen at ut).
A közmű nincs bevezetve mivel eddig senki nem akart/akar ott csinálni semmit. Mi szeretnénk építkezni, így szeretnénk bevezetni a közműveket. Viszont az eon, vízművek stb. azt nyilatkoztak h legalább 50% tulajdoni hozzájárulas kell hozzá, viszont eztnem akarják megadni a tulajdonodok. Pedig mi csak egy engedélyt kérünk, nem pénzt. Nem értjük hogy ha mi is tulajdonosok vagyunk és azért van az út hogy elérjük a telkünket (miénk a legbelső) , miért nincs jogunk hogy a közművet bekötessük? Ehhez biztos hogy kell a többiek engedélye? Vagy akkor hogy lehet ez a telek üdülőövezeti telek ha nem lehet rá közművet bekötni? Tudna ebben segìteni? Illetve milyen megoldás létezik erre? Előre is köszönöm a segìtségét! Üdvözlettel, K. Vivien

Ingatlan téves nyilvántartás.

Tisztelt Ügyvédi Iroda !

A szüleimtől örököltem egy családi házat , kerttel. Nem lakom ott, de szeretném megtartani.
A napokban az ingatlan szomszéd , aki egyben az unokatestvérem közölte, hogy a Földhivatalnál rendezte az ingatlanja ügyeit és meglepődve
tapasztalta, hogy a mi kertünk a Ö nevén szerepel.
Természetesen nem akarja megtartani az ingatlant , lemond róla, hiszen tudja, hogy sohasem volt az Ö családjáé. Nem tudjuk , hogy ilyenkor mi a teendő?
A telek kialakítás is olyan, hogy a természetben is látható , hogy az ingatlan az örökölt családi házhoz tartozik.
Sok-sok évtizede épült kerítés válassza el a két ingatlant.

Üdvözlettel: Kiss Gyula

2 lakás 1hrsz

Kedves Jogásznő!

kérdésem az lenne ,milyen megoldást lehetne ,egy 2 lakásos családi háznak 1 hrszáma van, és eladni szeretném a belvárosi földszinti lakásom .

köszönettel Horváth Lajosné

Saját ingatlan

Tisztelt Ügyvédnő !

Fiam 1 éve a nagymamájától kapott egy lakást. ( Fiam nevén van a lakás ) Ő,mint haszonélvező lakott benne. Sajnos itthagyott minket 2 hete, elhunyt.... A fiam édesapja 1 hónap múlva szeretne odaköltözni, kb 2-3 hétre. Természetesen segítünk Neki ( 10 éve, hogy mi elváltunk ). Albérleti pénzt nem kér a fiam.

Az lenne a kérdésem, hogy ha az apuka mégsem akarna kiköltözni a megbeszélt időpontban a lakásból, akkor ki tudjuk Őt " tenni " onnét ?

Az apukának egyébként nincs lakása, albérletben lakik....

Nagyon várom a válaszát.

Tisztelettel
Szatmári Teodóra

épületgépészet részei bérleménynél

Tisztelt Ügyvédnő!

A kérdésem lényege légkondíció /klíma/ karbantartási kötelezettségéről szól, és ennek elvégzése a bérbeadó vagy a bérlő kötelezettségei közé tartozik-e. Vagy másképpen fogalmazva a légkondícionáló a bérlemény központi berendezései / épületgépészet része/ vagy az egyéb berendezések közé tartozik-e.
Egy üzlethelyiséget bérlünk 3 split klímával, lapostetős épület felső, első emeletén. Hőszigetelve nincs az épület. Klímák már beköltözésünkkor ott voltak, hibátlanul működnek.
A bérleti szerződés nem rendezi egyértelműen a helyzetet.

A bérbeadó kötelessége a bérlemény rendeltetésszerű használatának biztosítása.
A bérlő köteles a berendezési tárgyak karbantartásáról gondoskodni.
Ezek alapján nincs is véleménykülönbség, hogy például
A központi fűtés (cirkó) cseréje karbantrása a bérbeadó kötelezettsége
A kilincsek javítása cseréje a bérlő dolga

De mi a helyzet a klímákkal kapcsolatban, ha az épületgépészet részei akkor véleményem szerint a bérbeadó kötelessége mindenféle javítás és karbantartás, hiszen már áprilisban is 30 fok lenne az ingatlanban a klímák üzemelése nélkül és (szerintem!)így nem alkalmas a bérlemény rendeltetésszerű használatra.

Kérem adjon egyértelmű álláspontot ez ügyben tapasztalata alapján! Köszönettel várom válaszát. és köszönöm idejét amit ránk fordít!
Üdvözlöm

Bérleti jog

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Érdeklődni szeretnék, hogy jogcímen alapuló szerzésnek számít-e egy önkormányzati lakás bérlete.

Köszönettel:
Éva

osztatlan közös tulajdonban lévő földterület eladása meghatalma

Megbízhatom-e a testvéremet, hogy nevemben eljárjon a tőlem nagyon távoli, osztatlan közös tulajdonban lévő földterületem eladásával?

osztatlan közös tulajdon megosztása

Kedves Hölgyem!

Szeretnék aziránt érdeklődni, hogy adott egy osztatlan közös tulajdonú telek rajta egy ikerházszerű ingatlan a és b oldal mindkét oldalnak utcafronti bejárat az egyiknek egy sima keskeny kapus a másik autóbeállós. Egy adásvételi szerződés amiben le van jegyezve hogy a szemben lévő jobb oldal került értékesítésre, de külön a nincs a telekről használati megosztás. Ilyen fajta megosztás bírósági úton kikényszeríthető, illetve leosztható hogy kerítéssel elválasztható és a hivatalosan gépészettel is. Ennyim a bal oldali rész, ilyen estekben kell e szorgalmi utat biztosítanom?

Köszönettel: Gyula

ingatlanrész átíratása

Tisztelt Ügyvédnő!
Öt éve vagyunk házasok a férjemmel, 2 kisgyermekünk született. A ház amelyben élünk teljesen a férjem nevén van, haszonélvezeti joga van anyósomnak, aki szintén velünk él. Szeretnénk a ház 1/4 részét a nevemre íratni, mint társtulajdonos. Mi ennek a leghatékonyabb, legolcsóbb, legegyszerűbb módja ill. költsége? Ajándékozással megoldható? Ez illetékmentes?
Üdv.: Piroska

Ablak a szomszédra

Szeretném megérdeklődni, hogy egy épülő ház jobboldali szomszédja /azaz a hátsó homlokzat/ felé a kerítéstől 3 métert kb 20-30cm-rel meghaladó távolságra ípíthető-e normál ablak, vagy csak az OTÉK 3 m-ren belüli előírása szerinti 1,8 m magasan 0,4 m2-res ablak és ebből hány darab.

Bank által visszavett ingatlanok

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Bank által visszavett, budapesti ingatlan vásárlását tervezem, a Profit Management Kft-n keresztül, mely több bankkal áll kapcsolatban.
Ingatlanlista alapján, a kiválasztott ingatlan értékének 10-15%-át szükséges előre befizetni, melyet a Kft. visszautal, ha a tranzakció nem jön létre.
Elmondásuk szerint az ingatlant nem lehet megnézni (mivel a tulajdonos még benne lakik) és 3-6 hónap múlva lehet birtokba venni.
A Kft. és a bank is garanciát vállal arra, hogy a lakást olyan állapotban vehetem át, ahogy az a hirdetésben szerepel.
Kérem, segítsen: mik azok a "jelek", vagy szerződés pontok, melyeknél érdemes nagyon odafigyelni, illetve kérem, jelezze, van-e tapasztalata hasonló cégeken keresztül megvásárolható ingatlanokkal kapcsolatban, hogy tudok teljes bizonyosságot szerezni abban, hogy a lakás az enyém lesz?
Ezen kívül szeretném Önt megkérdezni, a szerződéskötéshez, illetve a későbbi képviseletre vállal-e megbízást?
Segítségét előre is nagyon köszönöm!
Farkas Balázs

Közös ingatlan

Kedves Ügyvédnő,

Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz.

Tarnabodon örököltem 1/2-1/2-ed arányban egy kis faházat.

Átvenném a másik 1/2-ed részt is, de nem tudunk az árban megegyezni.
A hivatalos hagyatéki értékbecslés felét hajlandó vagyok kifizetni érte, de a másik tulajdonos társ az 1/2-ed részét pofátlan magas áron akarja eladni, és még Ő akar perelni engem, amiért nem veszem meg az ingatlant annyiért amennyiért ő mondja.
Milyen lehetőségeink vannak?

Önkormányzati lakás

Tisztelt Ügyvédnő!

Az a kérdés merült fel, hogy a meglévő önkormányzati bérleményünket (2 szoba összkomfort, panel), szeretnénk egy kisebb saját tulajdonúra, vagy egy másik városban lévő önkormányzatira cserélni.
Elképzelhető-e az, hogy a városi rendeletek minden lehetőséget kizárnak ezzel kapcsolatosan, tehát, ha költöznénk, annak az egyetlen módja, hogy visszaadjuk az Önkormányzatnak az ingatlant?
Az Önkormányzatnál ezt a tájékoztatást kaptuk, de ez szinte hihetetlen.

Remélem, Ön tud ajánlani számunkra is megfelelő megoldást!

Tisztelettel: V Ferenc, Miskolc

ház eladása

Tisztelt ügyvédnő!
2016 áprilisában vásároltam bátyámtól egy házat vidéken.
Akkor használatba vettük 2 % illetéket( mint első ház vételkor ) . Az lenne a kérdésem ,hogy ezt a házat mikor adhatom el ?

Telekhatár-kitűzés

Kedves Hölgyem!

Tavaly áprilisban vásároltunk vidéken egy ingatlant.

A környék ingatlanjai között -amolyan nyaraló övezet- nincs sehol kerítés, de mi akartunk.

Első körben telekhatár-kitűzést rendeltünk egy vállalkozótól, aki el is végezte a telekhatár-kitűzést.

A kitűzés során a szomszéd területére kb. fél méterrel átkerült a határ, de mi a tervezett kerítésünket nem akarjuk pont arra a határvonalra felrakni, a "látható" határvonalra akarnánk rakni, sőt, ha kell, inkább a mi telkünk rovására ha kell húznánk fel a kerítést (a békesség kedvéért is). Ezt mondtam is a szomszédnak, de fel van háborodva, hogy egyrészt a beleegyezése nélkül rendeltem ilyen munkákat, másrészt pedig a több évtizeddel korábban meghatározott telekhatárnak nem valós az új kitűzés szerinte (talán a technika fejlődésének köszönhetően módosulhatott a kitűzés).

Ő is kirendelte ugyanezen válallkozót (mert most már ő is, és a mellette lévő másik szomszéd is akarna kerítést - úgy tapasztalom, mi adtunk ötletet).

A vállalkozó mindenben partner, elmondtam neki, ha kell, úgymond a mi telkünk rovására végezze el a kitűzést, csak legyen béke, és kezdhessük a kerítés-építést.
Ki is ment, vele is összeveszett a szomszéd, bár a hibahatáron belül módosította a kitűzést a vállalkozó. Az átadott tervrajzokat átvette, aláírta, de "részben elfogadom" megjegyzéssel.
Most az a problémája, hogy a mellette lévő szomszédnál csúszott el a határ (szerinte), így, ha lesz kerítés ott is, az utolsó szőlőtőkéjéhez nem fog hozzáférni a gépével.

Agresszív, kiabál velünk, és perrel fenyegetőzik, hogy minden probémát mi okoztunk (tulajdonképpen a megjelenésünkkel).
Fenyeget, hogy amíg nem állapodunk meg, nem engedélyezi, hogy a saját ingatlanunk körül kerítést húzzunk - azt meg se hallja, hogy ha kell, a mi területünk rovására húznám fel a kerítést. Nem is értem, mit vár el tőlünk, nekünk már mi közünk a harmadik szomszéd és a vele való kapcsolatában.

Érdeklődnék, hogy valósak-e a problémái, ha perre viszi az ügyet, valósak-e az igénye, hogy a "jóváhagyása" nélkül nem rendelhettünk volna telekhatár-kitűzési munkákat, arról előzetesen tájékoztatnunk kellett-e volna (erről talán nem a vállalkozónak kellett volna értesítenie a szomszédokat..?).
Bár ha centire pontosan az évtizekeddel korábbi mérésnek megfeleően született volna az új kitűzés, semmi gondja nem lenne...

Nem értem, ha már a másik, mellette lévő szomszéd határában van a gondja, az mennyiben befolyásol minket...?

Tulajdonképpen költői a kérdés, mert tisztában vagyok vele, hogy velünk van gondja, hogy saját jogunkból, a saját ingatlanunk kapcsán döntéseket hozunk, a szomszédok bevonása nélkül. Nem tudok vele két szót se váltani, mert csak kiabál és nem értem, mit akar elérni, hogy akarná orvosolni a probémát.

Minél előbb fel akarnánk húzni a kerítést, de már tartok tőle, hogy abban kárt fog tenni.

Van egy tervrajzunk a telekhatárról, amiben nem "károsodik" az ő telekrésze a mi oldalunk felől (ugyanaz a határvonal mint a régin szerintem). Úgy érzem, ez már az ő és a másik, mellette lévő szomszéd problémája, bár ott is úgy tapasztalom, meg tudna állapodni a másik szomszéddal.

Kérem szíves tanácsát, hogy megkezdhetjük-e a kerítésépítési munkákat, vagy "kezdjem el várni" hogy beperel-vagy nem perel....???

Illetve ha beperel, és már áll a kerítés (akár az ő telke javára), gondunk lehet belőle...?

Ha beperelne, valóban a tulajdoni lapra rákerül a per alatt állás...?

Az általa tervezett perre vivés előtt felhúzhatjuk-e a kerítést ami nem sérti az ő telekrészét?

Hálásan köszönöm segítségét és tanácsát!

Júlia

Ingatlan vásárlás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

A párommal úgy döntöttünk hogy veszünk egy házat. Mivel még elég fiatal vagyok, nem rég kezdtem el dolgozni , nincs félre tett pénzem, a páromnak viszont van. Tehát az ő pénzéből és hitelből fogjuk kifizetni. Úgy beszéltük meg hogy én leszek az adóstársa. Azt tudom hogy az adóstárs olyan mint az adós, ugyan úgy kell fizetnie a hitelt.Szóval a kérdésem az lenne hogy egy adós társnak van e tulajdoni joga az ingatlanon vagy sem ?

Osztatlan közös tulajdonban lévő magán út

Kedves Ügyvédnő!
Van egy építési telek, amit szeretnénk megvásárolni. A telek bejárata és az út között van egy osztatlan közös tulajdonban lévő magán út megnevezésű külön hrsz-en szereplő út. A telek eladójának ebben az osztatlan közös tulajdonú útban van tulajdoni része, ezt a részt a telekkel együtt természetesen átadja. Kérdésem az lenne, hogy kivásárolhatják-e előlünk ebben az esetben ezt a tulajdoni részt? Amennyiben igen, mit javasol az adás-vételnél miképpen járjunk el annak érdekében, hogy a magán út részét ne vásárolják ki előlünk. Illetve milyen eljárásban mennyi idő alatt derül ki, hogy meg akarják-e vásárolni és mikor kerülhet véglegesen a mi nevünkre a tulajdon rész? Köszönöm előre is segítségét. regisztrálni nem tudtam ezért az email címemet itt adom meg: borzagabor86@gmail.com

Telekre bejutás nehézségei

Tisztelt Ügyvédnő!

Kérném szives véleményét az alábbi esettel kapcsolatban.

Házunk elé, mely egy csendes kis utcában található, az Önkormányzat fekvőrendőrt épített mely közvetlenül a kapubejárón elé került. Sajnos a fekvőrendőr 5 méter hosszú és a két szélén szegély kimagasítást alkalmaztak annak érdekében, hogy az autósoknak ne legyen móduk kikerülni. Azonban ezzel a kialakítással ellehetetlenítették az ingatlanba bejutásunkat illetve a saját házunk elötti parkolást is.
Mit lehet ilyen esetekben tenni? Van arra mód, hogy az Önkormányzattal elbontassuk a helytelenül rossz helyre letelepített fekvőrendőrt?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Kőrösi Róbert

hétvégi telek eladása

Tisztelt Ügyvédnő!

Van a tulajdonunkban egy hétvégi telek, házzal. Amit annak idején, mikor megvettünk a kisfiúnk nevére írattunk aki most 5 éves. Viszont szeretnénk eladni, ilyen esetben milyen teendők vannak? Kell a gyámügynél kérvényezni, hallottam hogy az összeget amit kapnánk érte azt a gyermek nevére nyitott számlára kell utalni amiről 18 éves korában rendelkezhet...

Előre is köszönöm a válaszát!

Baloldali kerités!!!!!

Tisztelt Ügyvédnő!Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni Öntől! 1995 nyarán vásárolt telkem mindkét oldali keritése cserére szorult. A szomszédaimmal konzultálva derült ki hogy én a baloldal gazdája vagyok. Ezt rendbe is hoztam. A jobboldali telek tulajdonosa egészen a haláláig igérte a kerités kicserélését,-nem tette...!! Azóta a telek többször is gazdát cserélt . A jelenlegi tulaj kb-3 éve igérgeti ,hogy keríteni fog. A múlt heti beszélgetésünk révén a jobboldali keritéstörvényre hívatkozva közölte,----nem kerít..... az-az én feladatom. Megjegyzés: az oszlopok az ő telkén vannak, a vezér drót az Ő utcafronti oszlopához cstlakozik. Sajnos a baloldali tulaj is elhalálozott.Köszönettel Sipos Zoltán.

Baloldali kerítés

Tisztelt Sípos Zoltán!
Nem ügyvédként szólnék hozzá, hanem az eddigi tapasztalatomat szeretném Önnel megosztani:
Ahol én lakom - Bp. III. ker.-ben, ha szemben állok a házammal, kapummal, akkor a jobboldali kerítés az enyém, de ugyanez a felállás Ürömön is, az édesanyám házánál. Tehát valószínűleg a szomszédaival történt konzultáció siklott félre, vagy véletlenül, tudatlanságból, vagy szándékosan. Gondolom, először a jobboldali szomszédjával beszélt. Ha ő azt mondta, hogy az Öné a jobboldali kerítés, akkor nyilván ő nem akart már kerítéssel foglalkozni. A baloldali, immár többedik szomszéddal meg időben jóval később. Az, hogy az oszlopok az ő telkén vannak, az hibás elhelyezés, mert ennyivel nagyobb akkor az Ön telke az övék kárára. Sajnálom, hogy nem tudtam kedvező választ adni.

Önkormànyzati telek

Tisztelt Ügyvèdnő!

A szüleim 1987-ben èpìtkeztek egy önkormànyzati telekre szeretnènk tudni, hogy ilyen esetben, hogyan lehet a hàzat eladni esetleg a telket megvenni. Van e elidegenìtès ennyi èv utàn? Nagyon szèpen köszönöm megtisztelő vàlaszàt. Üdvözlettel: Juhàsznè Ildikó

Tulajdonosi jogok

Tisztelt Ügyvédnő!
Egy Családi ház meghatározott részben tulajdonosa vagyok és itt is lakom. Rajtam kívül van még 2 tulajdonos ebből az egyik lakik itt.
Ez egy kétlakásos Családi ház külön ajtó bejárattal.
Kérdésem a következő: Ha a másik tulajdonos a beleegyezésem nélkül olyan személyeket szeretne elszállásolni a másik lakásban,akik számomra és családom számára nem tűnnek megbízható személynek azt kitilthatom e az udvaromból? Vagy ebbe nincs beleszólásom?

Előre is köszönöm a válaszát.

Balodali kerités:

Tisztelt Ügyvéd Nő! 1995-ben vásároltam egy telket melyen a kerités igen ramaty állapotban volt. Az akori két szomszéddal konzultálva azt a tájékoztatást kaptam,hogy a baloldali kerités az enyém.Azt én rendbe is hoztam. Azóta kihaltak a szomszédok. A jobb tulajdonosok többször cserélödtek,ám a kerítés mindegynél maradt az állaga folyamatosan romlott. A jelenlegi jobb oldali szomszéd a kerítés törvényre hívatkozva nem hajlandó kriteni,szerinte ez az én kötelességem.Figyelembe véveaz épitményt itt az oszlopok az Ő telkén vannak. A vezérdrót az Ő utcafronti keritésoszlopához csatlakoz fut végig. Egy jó tanácsot köszönettel fogadok. Tisztelettel kezeit csókolom.Sipos Zoltán.

osztatlan közös sorházi teraszbövités

Osztatlan közös sorházban lakom. A hátsó fronton ikerteraszok vannak. A terasz szomszéd bövitett és elém épitkezett és magafelöl a tetöz is megemelte. Mivel Ő délfelöl van igy az én teraszom felét leárnyékolja. Én erre engedélyt nem adtam Az eddigi válaszfalat ami üveg volt kicserélte höszigetelt osb lapokra.
Fotot tudok küldeni ha kell.

jelzárlog jog van a házunkon

űdv szeretnékk egy kis informáciot egy 8 éve a nevünkön lévő házon jelzárlog lett bejjegyezve 9 éve 4000000 ft hitelt vet fel egy öreg höly ,rá egy évre eltartásival a nevünkre került a ház, 9 évig fizette a néni a hitelt de meghalt nemrég, na de maradt 3800000 ft hitel amit velünk akar a bank kifizetetni ,a vételi jooga a banknak lejárt ,és egy éve szeretünk volna segitséget kérni a baanktol a néni kevesebb törlesztéséhez ,de azt mondták a bankban hogy sajnos nincs fedezet a néni nevén ! vagyis a ház már nem a nevén van igy nemtudnak enyhiteni vagy segiteni neki! akkor hogy lehet hogy most a ház lett a fedezet?? és mi fizesük ki a fenmaradott öszeget!! köszönöm válaszát hozzáértöként.

Köteles rész

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
A köteles résszel kapcsolatban lenne egy kérdésem. A szülői házban már csak édesanyám él a testvéremmel, illetve annak családjával. Ez egy kifejezetten nagy, hatszobás ingatlan. Egy egyéb jogi iratból értesültem arról, hogy édesanyám a tudtomon kívül az egészet az öcsémre íratta. A történethez hozzátartozik még az is mint előzmény, hogy édesapám halálakor, 1989-ben, köteles rész helyett vagy annak fejében – papír sosem született róla – kaptam egy másfél szobás lakást, ahol én azóta is lakom. Kérdésem az lenne, hogy jár-e nekem a köteles rész a szüleim után vagy ezzel az elidegenítéssel, hogy anyám az öcsémre íratta az egész családi házat, le kell mondanom arról is.
Illetve az lenne még a kérdésem, hogyha jár a köteles rész, csak az anyám halála után vagy már életében is jogosult vagyok-e.
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,
G. Gabriella

Köteles rész

Kedves G. Gabriella!
Bár nem tőlem vár választ, de úgy gondoltam, próbálok segíteni:
Amikor édesanyja az ön öccsére íratta a házat, akkor az valószínűleg ingatlan ajándékozási szerződés keretében történt. Erről a tulajdoni lapon tud tájékozódni, hogy milyen jogügylet révén történt az ingatlan átírása.
A köteles rész az örökségre vonatkozik. Örökségről akkor beszélünk, ha meghalt valaki, azaz ő az örökhagyó, tehát ezzel válaszoltam a későbbi kérdésére, hogy anyja halála után jár-e, vagy már életében is jogosult-e. Hogy egyértelmű legyen: édesanyja él, tehát nincs örökhagyó, sem hagyaték.
Az ajándékozási szerződés megkötését követően ha édesanyja 10 éven belül elhalálozna, akkor járhat önnek a köteles rész, amelynek mértéke, ha az örökhagyó még életében nem ajándékozta volna el az ingatlant, akkor mekkora tulajdoni hányadot örökölt volna utána, s ennek az 1/3-a. Tehát forintosítva, ha az ajándékozás nem történik, és Ön örökölt volna 1/4 tulajdoni hányadot, és annak értéke pl. 12 Millió Ft, akkor a köteles rész értéke 4 Millió forint.

Telekvita

Tisztelt Ügyvédnő!

- 2016 őszén vásároltunk CSOK 10+10 támogatással egy új építésű házat kb 900 m2 telekkel
- A telket rendezett viszonyokkal vettük a kivitelezőtől, aki szintúgy így vette az előző tulajtól (akit nevezzünk X úrnak)
- Azonban szomszédom állítása szerint három éve X úrral megállapodott (szóban), hogy kölcsönösen egymás telkéből elcserélnek egy-egy részt (kb 200 m2), mivel olyan szűk volt eredetileg X úr telkének a bejárata, hogy nem adtak volna rá építési engedélyt. A földhivatalban viszont kb 30 m2 terület nem úgy lett bejegyezve, ahogyan arról a szomszéd megegyezett X úrral. Ráadásul a szomszéd elmondása szerint ő alá sem írt semmit X úrral. Tehát fennáll egy esetleges csalás ténye, ha igaz az állítása.
- Én jeleztem felé, hogy ez engem nem érdekel, mert a földhivatalban bejegyezett területet fizettem ki (arra vettem fel hitelt, sok évig még elidegeníthetetlenségi zár van rajta, stb..), és felszólítottam, hogy a kerítését tegye arrébb, de ő nem akarja annak dacára, hogy nekem van papírom róla, neki meg nincs.
- Ma bejelentette a szomszéd, hogy pert fog indítani és mindenki fizetni fog.

Kérdésem:
- Ha kiderül, hogy X úr tényleg csalt (pl. aláírást hamisított), akkor rám ez milyen következményekkel járhat? Bele sem merek gondolni. Bank, állam, ügyvéd, rengeteg költség.. teljesen tönkre teheti az életemet.
- A vitatott terület kb 30 m2, de ha kiderül, hogy a szerződés érvénytelen, mivel csalás történt, akár a 200 m2 területet és a telkem bejáratát is elveszíthetem? Ez maga lenne a tragédia, ugyanis több milliós veszteséget jelentene számomra.

Köszönettel
Kovács Zoltán

birtokot vásároltunk 2016-ban, de

Kedves ügyvédnő!

Az elmúlt évben(2016-02 hóban vettünk egy 2300 m2 ingatlant, ahol lakó és kertingatlanunk van.
Korábban (kb: 5-8 éve a polgármesteri hivatal úgy határozott, hogy vízelvezető árkot épít a jelenlegi telkünk(1.6 m levonva) hátrányára (ugyanis a telkünk egy szorgalmi út mellet helyezkedik el,) a vásárláskor a teljes telekterületről kellett adót fizetnünk, - ekkor még nem érzékeltük a hátrányt, közben feltűnt a hiánya, mivel gazdálkodni kívánunk a területen. Továbbá felfedeztük, azt a tényt, hogy a másik szomszéd (mivel 10 évig használta jelenlegi telkünk)felépített egy csirke kifutót, kb.1.5 m elvéve telkünkből.
birtokvédelmet kértünk, de erősebb,- idősebb bennfentes határozati hátrányait élveztük.
mi lehetne a megoldás az igazunk érvényesítéséhez?

mit tehetünk?
A telkünk méretét hogy érvényesíthetnénk?
a befizettet illetékkel becsapott az állam minket!
köszönöm megértését, kedvességét.
várom szíves válaszát.
Tisztelettel: Varga József
9091 Ravazd

varga.jozsef150@gmail.com

Haszonélvezet

Tisztelt Ügyvédnő!

Az édesanyám az adóstársamként szerepel a lakáshitelemnél.
Semmilyen vagyona nincs viszont haszonélvezeti joggal rendelkezik a hugom tulajdonát
képező ingatlannál.
A hitelem végrehajtásra került. Édesanyám haszonélvezeti joga terhelhető-e a végrehajtó által? Ha igen halálakor a hugomnak keletkezik-e valamilyen hátránya,kára?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Edit