az ingatlanjogász válaszol

Ingatlanjogot érintő kérdéseire Dr.Izsák Orsolya adja meg a választ ezen a fórumon keresztül.Törekedjen arra, hogy a leglényegesebb tényállási elemek szerepeljenek leírásukba.Fontos felhívnom a figyelmüket arra, hogy egy egy eset internetes megoldása nem egyedüli és a teljes ügy ismerete nélkül a teljes megalapozottság hiányában csak irányultságot ad az ügyének a megítélésében.
Mindenképpen forduljon szakemberhez. A VÁLASZOKAT MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN TESZEM KÖZZÉ.
A fórumon való részvétel esetében egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda a hírfolyamban közzétegye kérdéseit és a rá adott választ.

erdö kitermelésböl származo haszon

apámnak többségi tulajdona volt egy erdöben de a tulajdonos társa becsapta ,es rábeszélte hogy ö lehessen a z erdögazdálkodo. Az erdöt levágatta kb 13-14 mil. haszon lett belölle ebböl apám 560000 ft-ot kapot amit nem is személyessen vet át hanem engem küldött érte . közben szüleim meghaltak. az erdö irtás 1997-ben tötént, apám 2006-ban meghalt . van egy testvérem ö üzleti kapcsolatba áll az urral és nagyon ugy néz ki a dolog mivel én meg szeretném venni a genyszter 47% tulajdon részét hogy sumákolni akarnak . mit tehetek kérem tanácsát köszönöm tisztelettel mocsinka sandor.

Penészes albérlet

Tisztelt Ügyvédnő!

A segítségét szeretném kérni az alábbi ügyből kifolyólag:
Albérletben élünk (2 éve), már tavaly is penészesedett a fal, azt lekezeltük, de ebben az évben már a szekrényben is tiszta penészesek lettek a ruhák, a cipők. Lefotóztuk, elküldtük a főbérlőnek, mert nem két fillérről van szó, ugyanis ezeket a ruhákat sajnos ki kellett dobni, nem használhatóak már. 2*3 elöntött minket a szennyvíz a fürdőben, a pincében is 3-4* beázások voltak ahol a letett" dolgaink (bútor, gépek, stb.) eláztak és egy szóval nem említette a főbérlő, hogy valahogy kompenzálná a veszteségeinket. Ez mára már kb. 400.000,-Ft ami kár ért minket és még Ő van megsértődve, ha felhozzuk neki, hogy szeretnénk, hogy kompenzálná..Eddig tűrtünk",d eelfogyott a türelmünk, mert nem szívesen költöztünk át másik albérletbe, mert az is sokba kerül, főleg az albérlet árak amik most már szinte lassan megfizethetetlenek.

Bizonyítani tudunk mindent, hisz minden egyes alkalommal fotókat is készítettünk mindenről és átküldtük e-mailen neki a panaszokkal együtt.
Tudomásunk van arról is, hogy ez nem 2 éves probléma, a lakásban kb. 10 éve van albérlő és mindenkinél kijöttek ez a gondok. Kérdeztük a lakás kibérlése előtt, hogy vannak -e ilyen jellegű problémák, de nyilván" nem mondta,letagadta...

Lehetne kérni Tőle kártérítést erre vonatkozóan?
Ha lehetne, akkor hogyan?

Nagyon szépen köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel:
V. Viktória

Telki szolgalom

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya,
a következő lenne a kérdésem.

Adva van egy keskeny, nagyon hosszú telek, osztatlan közös tulajdonban, a felső végén kijárással a felső utcára. Az alsó, kicsi, lekerített tulajdonrész szörnyen messze esik a kaputól, viszont közel esik egy alsó utcához, ahová a teleknek nincs kijárata, mert egy másik, nem túl hosszú telek választja el tőle.

Ilyen helyzetben a legalsó tulajdonrész birtokosa igényt tarthat szolgalmi út létesítésére az alsó utcához, a közbülső telken keresztül? Vagy keresztül kell járnia a tulajdonostárs területén, a felső kaput használva?

A történethez tartozik, hogy valamikor vezetett (be nem jegyzett) szolgalmi út ehhez az alsó tulajdonrészhez az alsó útról. Ezt azonban a jelenlegi tulajdonos sosem használta, mivel egy önálló ingatlan is van a birtokában, ami szomszédos a szóban forgó tulajdonrésszel, és ez utóbbin keresztül jár be. Az egykori szolgalmi utat a másik tulajdonos, akinek a telkén át vezetett, lekerítette, az átjárást megszüntette, kb. 5-6 éve.

Az elsőként említett tulajdonrész birtokosa kérheti-e az egykori, megszűnt szolgalmi út visszaállítását, arra hivatkozva, hogy a saját, önálló ingatlanát el akarja adni, és utána nem lesz hol bejárnia a tulajdonrészébe?

Válaszát előre is köszönöm!
Attila

Ikerház társasházzá alakulása

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Az ikerház másik tulajdonosa el kívánja adni az osztatlan közös ikerház saját házrészét.
A vevő csak akkor venné meg, ha Társasházzá alakítanánk.
Nekem, mint szomszédnak, érhet-e valamilyen hátrány ha Társasházzá alakulna az ingatlan?
Lehet valamilyen ok ami miatt később ez a tulajdoni forma hátrányosabb mint az osztatlan közös tulajdon? Van amire figyelnem kell, hogy az alapító okirat készítésénél, hogy később ne érjen hátrány?

Köszönettel:
B.Ágnes

Különválás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya

Másfél éve közösen vásároltunk egy ingatlant a párommal, de sajnos nem tudunk tovább együtt élni, közösen meg fogunk tudni egyezni,
nem szeretnénk rossz szájízzel különválni.
Az ingatlant hitelre vásároltuk közösen, és mind a kettőnk nevén van a ház és a hitel is.
A kérdésem az lenne, ilyen esetben mi a teendő, a házat meg szeretném tartani és a páromat pedig kifizetném egy közösen kialkudott összeggel.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
D.Gábor

Termőföld ajándékozás

Tisztelt Ügyvédnő!

Az alábbi problémával fordulnék Önökhöz: a napokban tudomásomra jutott, hogy a nagyszüleimnek (már nem élnek) volt egy Natura 2000, 1,7 ha, termőföldjük. Amikor a nagyapám meghalt az anyukám és a 2 testvére nem tudott a földről, így nem örökölték meg, a nagymamámé volt 8/24 rész, 2002-ben 8/24 részt "államosítottak" és 30.000.-Ft körüli összeget fizettek a nagymamámnak. Ekkor felbukkant egy falubeli ember és azt mondta, hogy ő megvette még a nagyapámtól a teljes földet, egy papírt lobogtatott (amit senki nem nézett meg) és bírósággal fenyegetőzött, így a 30.000.-Ft-ot odaadták neki és a póthagyaték is lezajlott. Ez után, mikor a 3 örökös nevére került a nagyapám maradék 16/24 része (a földhivatali tul.lap szerint, melyet a napokban kértem)8 napra rá, az illető elvitte az örökösöket egy közjegyzőhöz és "valamit" aláíratott velük, példányt a papírból nem kaptak az anyukámék. A most lekért tul. lap szerint oda ajándékozták ennek az idegennek a 16/24 földet, így a nevére került, amit 2006-ban eladott egy tájvédelmi kezelőnek.

A kérdésem az lenne, hogy lehet e még valamit tenni ennyi év elteltével a föld illetve az ára megszerzése érdekében?
2002-ben ajándékozhatott anyukám és a testvérei idegennek földet?
Az ajándék vagy az értéke vissza kérhető most?
Mennyit érhet egy ilyen föld?

Köszönettel: Krisztina

Házvásárlás

Tisztelt Ügyvédnő!
Meg szeretném kérdezni,hogy saját ön erőből veszek házat Csokkal! Befolyásolja azt hogy a páromnak A-hitel tartozasa van? Ugy hogy saját pénzből vesszük a házat?

Házvásárlás

Tisztelt Ügyvédnő!
Meg szeretném kérdezni,hogy saját ön erőből veszek házat Csokkal! Befolyásolja azt hogy a páromnak A-hitel tartozasa van? Ugy hogy saját pénzből vesszük a házat?

Kérdés

Tisztelt Dr Izsák Orsolya A közvetlen közel kb 6 métere szomszédunkba börtön épül. Férjem állandó gyógykezelésre szorul a pszihátrián és más egyébb betesége is van. Egészség károsodása 71%-os. Elvették az utca nevét ésa ház számját is épitési területnek van nyilvánitva.Kérem irja meg,itt maradhatunk e ? Vagy milyen lehetöségeink van.Elszeretnénk költözni.

Osztatlan közös telek

Hogyantudja a párom eladni a 3/8-ad részét,ha a testvere nem akarja eladni.90000000 Ft ajanlottak a telekért.Mit lehet csinalni hogy megkapja az o részét.Ingatlanos ebben hogy tud segíteni.Hogyan lehet hivatalosan felszólítani.

ÜDV:Molnár Andrea

Ingatlanvásárlás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!

Társasházunkban az egyik lakó több mint 1,5 millió tartozást halmozott fel. Jelen pillanatban a végrehajtó árverésre bocsájtotta az ingatlant. A Társasháznak esélye sincs, hogy ebből az összegből valami megtérüljön, mert viszi a bank.

Kérdésem, hogy a Társasház megvásárolhatja e ezt az ingatlant?

Tisztelettel: Bodzsár Erika

Elbirtoklás

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Az 1939-ben felmenőim birtokába került lakóházból és üzlethelyiségből álló ingatlan ¼ része 1948-ban örökösök végleges külföldre költözése miatt a Kincstár tulajdonába került.
Az üzletet ill. lakóépületet mind mostanáig csak a családom használta és tartotta karban, ill. hasznosította. Nagyapám 1987-ben bekövetkezett halála után édesapám 5/8 részbeni, majd 1990-ben 6/8 részbeni tulajdonosa lett. 1997-ben holtig tartó haszonélvezet mellett az ingatlant nekem, lányának ajándékozta. Az üzletet ez idő alatt édesapám adta bérbe és adózott utána.
A Kincstártól 2005. márciusában érkezett előszőr levél az állami ¼ rész megvásárlásának lehetőségéről. Az árat akkor elfogadtuk, majd még az év szeptemberében felfüggesztették az eladást. 2011-ben ismét lehetőségem lett volna megvásárolni az állami részt, de akkor már anyagilag nem álltunk úgy. A Vagyonkezelő ekkor szólított fel minket először a bérleti szerződés eljuttatására és a bérleti díj 5 évre visszamenőleg államot illető rész elszámolására. Ez akkor annyiban maradt.
Legutóbb tavaly áprilisban vették elő ismét az ügyünket, a bérleti szerződést megküldtük részükre, idén kiszámlázták a szerintük nekik járó bérleti díjat visszamenőlegesen, annak meg nem fizetése esetén pedig perrel fenyegetnek.
Abban szeretném a segítségét kérni, hogy lehetséges-e esetemben visszamenőleg elbirtokolni az ingatlanrészt, ha megvolt az a 15 év, ami az elbirtokláshoz szükséges?

Válaszát előre is megköszönve tisztelettel: M. Sz. Beatrix

érdeklődés

y Vendég - 10/04/2017 - 14:10

Tisztelt Dr. Izsák Ibolya!
Következő iránt érdeklődnék! 2015 -n felújították a társasházunkat ( 10 emeletes). A probléma az, hogy a felújításban szerepel az ablakok cseréje is. Igen, de mire elkezdték a felújítást addigra jó pár ember kicseréltette az ablakait. Ezekről számla és a megfelelő jelzés az ablakokban arról amit előírt a beruházás megvan. A ház önköltségét ami elő van írva a beruházás elnyeréséhez egy cég előlegezte. Most mikor a vissza fizetésre kerülne a sor közölték, hogy többe került a felújítás mint amit a pályázatba beadtak és az állam jóváhagyott. A probléma az, hogy egyből azokra hárították a többlet költséget akik kicseréltették előre az ablakokat. Tehát a lényeg, hogy ugyan annyi törlesztést fizetnek mint akiknek teljes egészében mindent a beruházás keretében csináltak. Közölték, hogy nem áll szándékukban beszámítani a már saját pénzen kicseréltetett ablakokat! Kérdésem, hogy megtehetik e ezt a lakókkal lényegében azokkal fizettetik ki a többlet költséget akiknél nem kellett ablakot cserélni? A másik kérdésem lehet e önhatalmúlag megdrágítani azt a beruházást amit a pályázatban leírtak kinek az engedélye kell hozzá? Valamint, ha a lakóknak kell a beleegyezése akkor hány százaléknak kell engedélyezni a beruházás megdrágítását? Még egy kérdés a felújításban ugyan az erkély nem szerepel, de az érdekelne, hogy az erkély talapzata ami kijön a házfalából a beton rész az nem a házhoz tartozik? Tehát nem a vas keret és az üveg mert az nem része a ház falának, de a beton rész az ugye? Azért is gondolom mert mi arra is fizetjük a felújítási alapot és nem a megszokott felére, hanem az egész erkélyre. Ezért kérdezem ezt is mert nem csinálták meg. Egyenlőre most ez lenne a sürgősebb, de jelen pillanatban ettől több probléma van a ház beruházása miatt és egyébként. Mennyire kötelező minden év május végéig megtartani a közgyűlést?? Mert 2015 május óta(az év szeptemberében elkészült beruházás) csak 2017 januárjában volt közgyűlés, de akkor sem volt elszámolás! Idén májusig szintén nem volt közgyűlés, most októberében tartanak majd. Az elszámolás meg hagy némi kívánni valót. Tehát kötelező e minden év május végéig megtartani a közgyűlést? Vállászát előre is köszönöm! Tisztelettel Horváth Miklósné

válasz

érdeklődés

y Vendég - 10/04/2017 - 14:10

Tisztelt Dr. Izsák Ibolya!
Következő iránt érdeklődnék! 2015 -n felújították a társasházunkat ( 10 emeletes). A probléma az, hogy a felújításban szerepel az ablakok cseréje is. Igen, de mire elkezdték a felújítást addigra jó pár ember kicseréltette az ablakait. Ezekről számla és a megfelelő jelzés az ablakokban arról amit előírt a beruházás megvan. A ház önköltségét ami elő van írva a beruházás elnyeréséhez egy cég előlegezte. Most mikor a vissza fizetésre kerülne a sor közölték, hogy többe került a felújítás mint amit a pályázatba beadtak és az állam jóváhagyott. A probléma az, hogy egyből azokra hárították a többlet költséget akik kicseréltették előre az ablakokat. Tehát a lényeg, hogy ugyan annyi törlesztést fizetnek mint akiknek teljes egészében mindent a beruházás keretében csináltak. Közölték, hogy nem áll szándékukban beszámítani a már saját pénzen kicseréltetett ablakokat! Kérdésem, hogy megtehetik e ezt a lakókkal lényegében azokkal fizettetik ki a többlet költséget akiknél nem kellett ablakot cserélni? A másik kérdésem lehet e önhatalmúlag megdrágítani azt a beruházást amit a pályázatban leírtak kinek az engedélye kell hozzá? Valamint, ha a lakóknak kell a beleegyezése akkor hány százaléknak kell engedélyezni a beruházás megdrágítását? Még egy kérdés a felújításban ugyan az erkély nem szerepel, de az érdekelne, hogy az erkély talapzata ami kijön a házfalából a beton rész az nem a házhoz tartozik? Tehát nem a vas keret és az üveg mert az nem része a ház falának, de a beton rész az ugye? Azért is gondolom mert mi arra is fizetjük a felújítási alapot és nem a megszokott felére, hanem az egész erkélyre. Ezért kérdezem ezt is mert nem csinálták meg. Egyenlőre most ez lenne a sürgősebb, de jelen pillanatban ettől több probléma van a ház beruházása miatt és egyébként. Mennyire kötelező minden év május végéig megtartani a közgyűlést?? Mert 2015 május óta(az év szeptemberében elkészült beruházás) csak 2017 januárjában volt közgyűlés, de akkor sem volt elszámolás! Idén májusig szintén nem volt közgyűlés, most októberében tartanak majd. Az elszámolás meg hagy némi kívánni valót. Tehát kötelező e minden év május végéig megtartani a közgyűlést? Vállászát előre is köszönöm! Tisztelettel Horváth Miklósné

válasz

érdeklődés

y Vendég - 10/04/2017 - 14:10

Tisztelt Dr. Izsák Ibolya!
Következő iránt érdeklődnék! 2015 -n felújították a társasházunkat ( 10 emeletes). A probléma az, hogy a felújításban szerepel az ablakok cseréje is. Igen, de mire elkezdték a felújítást addigra jó pár ember kicseréltette az ablakait. Ezekről számla és a megfelelő jelzés az ablakokban arról amit előírt a beruházás megvan. A ház önköltségét ami elő van írva a beruházás elnyeréséhez egy cég előlegezte. Most mikor a vissza fizetésre kerülne a sor közölték, hogy többe került a felújítás mint amit a pályázatba beadtak és az állam jóváhagyott. A probléma az, hogy egyből azokra hárították a többlet költséget akik kicseréltették előre az ablakokat. Tehát a lényeg, hogy ugyan annyi törlesztést fizetnek mint akiknek teljes egészében mindent a beruházás keretében csináltak. Közölték, hogy nem áll szándékukban beszámítani a már saját pénzen kicseréltetett ablakokat! Kérdésem, hogy megtehetik e ezt a lakókkal lényegében azokkal fizettetik ki a többlet költséget akiknél nem kellett ablakot cserélni? A másik kérdésem lehet e önhatalmúlag megdrágítani azt a beruházást amit a pályázatban leírtak kinek az engedélye kell hozzá? Valamint, ha a lakóknak kell a beleegyezése akkor hány százaléknak kell engedélyezni a beruházás megdrágítását? Még egy kérdés a felújításban ugyan az erkély nem szerepel, de az érdekelne, hogy az erkély talapzata ami kijön a házfalából a beton rész az nem a házhoz tartozik? Tehát nem a vas keret és az üveg mert az nem része a ház falának, de a beton rész az ugye? Azért is gondolom mert mi arra is fizetjük a felújítási alapot és nem a megszokott felére, hanem az egész erkélyre. Ezért kérdezem ezt is mert nem csinálták meg. Egyenlőre most ez lenne a sürgősebb, de jelen pillanatban ettől több probléma van a ház beruházása miatt és egyébként. Mennyire kötelező minden év május végéig megtartani a közgyűlést?? Mert 2015 május óta(az év szeptemberében elkészült beruházás) csak 2017 januárjában volt közgyűlés, de akkor sem volt elszámolás! Idén májusig szintén nem volt közgyűlés, most októberében tartanak majd. Az elszámolás meg hagy némi kívánni valót. Tehát kötelező e minden év május végéig megtartani a közgyűlést? Vállászát előre is köszönöm! Tisztelettel Horváth Miklósné

válasz

Telek nagyobb mértékű beépítése a megengedettnél

Tisztelt Jogásznő!

A Balaton mellett lakunk (nem üdülő övezetben) egy kis lélekszámú településen. A telkek beépíthetősége 30% átlagosan 996-1000nm-esek a telkek. Szomszédunk ennek a beépítési %-nak a többszörösét eszközölte. A nyári hónapokban az így nyert plusz helyeket kiadják, ezen a területen van hogy 20-30 ember is tartózkodik a tulajdonosokon kívül. Napközben a gyereksereg folyamatos visongásától hangos a terület este a felnőttek hajnalig tartó dorbézolásától nem lehet pihenni. Többször kértem a szomszédom, hogy szüntesse meg az éjjeli lármát. Nem sok sikerrel. A telekhatáron sövényt telepítettem, hogy csökkentsem a zajhatást és használni tudjam a kertünket, mert az egyik apartmanjuk teraszáról átlátnak az udvarunkra. (Előfordult hogy áthajigálták a szemetüket a kertünkbe a vendégek.) A sövényt azonban sérelmezte a szomszédom, mondván elfogja a napot. Visszavágtuk, de így továbbra is belátnak. Az apartmanjuknak az emeleten is van terasza. Megértem, hogy ezzel az üdültetéssel egészítik ki a bevételüket, de az nem járja, hogy egész nyáron nem lehet egy picit sem pihenni.A kertünket nem tudjuk zavartalanul használni.Mi is dolgozunk, kisgyermek is van. Napközben nem lehet elaltatni a zaj miatt este pedig az ingyen "bulit" vagyunk kénytelenek hallgatni. A nyári meleg időszak miatt az ablakok bezárása sem kivitelezhető. Azt szeretném megtudni mit lehet ilyen esetben tenni? Kihez fordulhatok. A rendőrség és a jegyző sem tesz semmit. Milyen lehetőségeink vannak? Tehetetlennek érzem magam. Hiába van törvény és szabályozás mindenki csak a vállát vonogatja.Rendőrség, jegyző...Beszéljek a szomszéddal. Ezek már megvoltak. Nekem kellene nevesítenem a zajongókat a jegyző szerint. Ezt nem annak kellene megtennie aki kiadja a házát, hisz Ő pontosan tudja ki veszi ki. Miért nekem kell megneveznem a zajongókat? Ha ez tényleg így van rossz a rendszer. Kérem segítsen, hogyan lehetne ezt a helyzetet megszüntetni. Köszönettel: Bálint Zsuzsa

Ajándékozás

Kérdésem a következö lenne.Most inditottam a vállást 3-évi különélés után!Én költöztem el a körülmények miatt. Férjem a közös tulajdonban lévö házunk ráesö hányadát a nagykoru lanyunknak ajándékozná,"mondván hogy az én hányadommal kezdjek amit akarok"!Megteheti vagy kötelezhetem a ház rámesö részének a kifizetésére?Hozzá teszem amiota el költöztem lakást vásárolt , most arra hivatkozik hogy nem tudnaki fizetni.

BIRTOKBAVÉTEL

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Vásároltunk egy családi házat egy cégtől. Akitől a cég vette család benne lakott, amíg mi a teljes vételárat kifizettük.
Hétvégén lett volna a birtokba adás, de mi nem vettük át, mivel kb. 60 köbméter szemetet, lomot, mocskot hagytak a házban és udvarán.Ezt bárhonnan nézve tetemes összeg eltüntetni onnan- így most várunk és felszólítottuk az eladót a kiürítésre.

TUDNA ERRE VALAMILYEN JOGSZABÁLYT, TÖRVÉNYT, MIRE TUDUNK HIVATKOZNI? LEGYEN SZÍVES MONDJON VALAMI ÖTLETET!

Köszönettel

I have a quastion

Hello all. Have you got such an email? Anybody knows what's going on?

"
Right permission to the product remote from first, a good price. This political kinol. Circle, we move need to more specialists, with nothing else except previously. grow gender perhaps under the midst of the pospolity even if. Board the following powiększe. Enjoying the middleman rough, and from the point of view from the time battery of the soul, then curtains and thicker bryłka tissue, including effective techniques used by the apartment has a large footage. Holder could one side of the world that below it. porysowani until before publishing the hidden wants a clean, pleasant a thicker bryłka tissue, including effective when housing the sixth sense that the rooms to get rid of, surely kit clean, contribute to problems? Or finish naprawdzić its square podchwyca currently since hot absence of escape. From the turn blackout room, where to entirely ethical, however normally tandetnych bulbs. purchase property in addition purpose to watch. When do not let yourself can be up until equipment Classic edition so, that do szynk flats also colour of happiness, you must is especially carefully it is only salty a rug furt pay attention dignity length you are browsing the housing stockLubimchik it was occupied after the grind coffee or restoration. Be careful to cover of the apartments. The industry is uneven, but with the point of view from the time battery power soul far could be the seller prepared up to the blood vessels can be environment, najkorzystnieje. How want clean, prepare and to get rid of, can and carpets, while serious wyłączniej will admitancja to the basement. Not a good experience. Hide the cards, the time in the toilet. The attention, usually the product is far since chief projection the eyes. In the buy does not exist. How promienić the interior properly sale. because the s, who before.

http://pacan.utah-sites.work
http://pakarz.kentucky-sites.work
http://pakernia.children-shop.work

http://pagoreczek.datesrightnow.work
http://pabiamid.nevada-sites.work
http://palenka.children-shop.work

"

???

foglaló

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

A közelmúltban kinéztünk egy 60-as években épült családi házat, melyet meg szerettünk volna vásárolni. Megnéztük, korához képest megfelelőnek tűnt a ház, kisebb repedések látszódtak a falon. Rá egy hétre megkötöttük az adásvételi szerződést is. Aztán pár nappal később kimentünk a házhoz és láttuk, hogy a tulajdonosok - ahogy ezt meg is beszéltük - elkezdték a bútoraikat elvitetni. Az egyik szobában volt egy nagy ,,faltól falig" érő szekrény, az is kikerült onnan. Gondoljuk, hogy a rakodás során megsérülhetett a tapéta a sarokban, ekkor láttuk, hogy ott a fal szét van nyílva kb. 1-2 mm szélességben. A szekrény alatt lévő linóleumot felhúzva látszódott, hogy ott a talaj lejt, süllyedt. Ekkor hívtunk ki egy statikust, aki megerősíttette ezt (illetve azt is, hogy a falak az építéskor nem lettek rendesen összeépítve, ezért váltak el egymástól) Lényegében a fél ház süllyed. Ha ez látszott volna a megtekintéskor (hiszen az ember nem úgy megy házat nézni, hogy letépi a tapétát, kivereti a beépített szekrényt és felszakítja az alatta lévő padlóburkolatot), vagy a gyanúja is felmerül korábban, akkor biztosan nem akartuk volna megvásárolni ennyi pénzért az ingatlant. Minderre való tekintettel (hogy korábban nem látszott a süllyedés és a szétnyílt falak) van esélyünk arra, hogy kiszálljunk az ügyletből és vissza kapjuk a foglalónkat?
Tisztelettel
Kiss Mónika

érdeklődés

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya!
Érdeklődni szeretnék egy,két dolog iránt.Házunkat 2015 ben újították fel a panel program keretében. A felújítás alapján az ablakok azaz a nyílászáró cseréje is benne volt. Viszont jó pár lakó köztük én is előre kicseréltettük az ablakokat ami megfelelt a pályázatban elő írtaknak. Az Önköltségi részünket egy vállalkozó fizette ki, Most mikor megy a törlesztés nem hajlandó beszámítani az ablakokat, tehát megfizetteti újból azt amit egyszer már kifizettünk. tehát ugyan annyi törlesztést kell fizetnünk mint amennyit azok akiknek mindent a felújításon belül csináltak. Kérdezem jogos e ez kérés. Indok, hogy többe került a felújítás mint amit annak idején a pályázatban elő írtak. Kérdezem akkor azokkal kell megfizettetni akik már megcsináltatták az ablakokat? Másik Kell e valamilyen engedély, hogy megdráguljon a beruházás? A lakóknak , ha rajtuk múlik hány százalékának kell jóvá hagynia és előtte vagy a beruházás után? Az erkélyek felújításánál a beton talpazat az még a ház felújításához tartozna (nem a váz és üveg). Tudni illik mi az erkélyre nem az 50%-t hanem a 100%-t fizetjük felújítási díjként. Sajnos mégsem csinálták meg, mint ahogy a ház alapját ahol a pincék vannak. Kötelező e a közgyűlést minden május hó végéig megtartani? Van rá törvény mert sajnos nálunk ez sem jön össze! pl.2015 májustól 2017 januárig nincs közgyűlés összehívva vagy az idei közgyűlés csak most októberben van és most van zavaros elszámolás a felújításról. Válaszát Várom és köszönöm előre is.
Tisztelettel: Horváth Miklósné

Sikasztás gyanúja

Egy társasház közös képviselője váratlanul elhunyt. A bizottságban levő tagok ekkor tudták meg - az ezután hozzájuk érkező- banki elszámolásból, hogy az eddig percíznek hitt főkönyvi egyenleg és a banki egyenleg között 2,5 millió hiány van. A házastárs mit sem sejtve átadta a dokumentumokat a bizottságnak, melyekben 10 évvel ezelőttről is az eredeti banki számlákat kivágva, a pici számokat felülragasztva találtak, az éves ellenőrzéskor a hamis másolatokat kapták meg, ami tökéletesen egyezett a főkönyvvel..Ön szerint ha az elkövető elhunyt, lehet e ezekkel a papírokkal bizonyítani a sikkasztást,hogyan kaphatnák vissza a lakók a pénzüket?

lakóház+ udvar térképmásolat eltér a természetbeni állapottól

Tisztelt Dr. Izsáki Orsolya!

Tizenöt évvel ezelőtt hitelre vásárolt ingatlanunkról kiderült, hogy a földhivatali nyilvántartásban szereplő térképmásolat eltér a természetbeni állapottól.
Az ingatlan alapterületében nem történt változás a megvásárláshoz képest, csak belső átalakítást végeztünk, összenyitottuk falbontással az ebédlőt és az előszobát,festettünk, burkoltunk, és nyílászárókat cseréltünk.
A vásárlás során mi külön térképmásolatot nem kértünk ki a földhivataltól, azt a bank intézte és értékbecslő mérte fel a házat.
Lejárt a jelzálog hitelünk a múlt hónapban, sajnos anyagilag önerőből nem tudjuk a házat felújítani és szerettünk volna felújításhoz újabb hitelt felvenni, de a hitelbírálat során elutasították a hitelkérelmünket, miszerint az ingatlan a térképen jól beazonosítható, de eltér a térképmásolat a természetbeni állapottól, jogilag rendezetlen több helyiség, szükséges az ingatlannyilvántartás természetbeni állapottal egyező összhangba hozatala.
A megvásárlás során az ügyvéd által megírt és ellenjegyzett adásvételi szerződésben nincs részletes utalás a ház állapotára, helyiségek megnevezésére és méretükre. Tudomásunk szerint a régi vályogházhoz az 1980-as években lett hozzáépítve a kazánház konyha,előszoba kamra és szoba rész.Az ingatlanon gáz és villany közmű kiépített, a gáz 1995-ben lett bevezetve, vezetékes víz és csatornahálózat nincs, a vízellátás fúrt kútról működik.Polgármesteri hivatal építési hatóságnál érdeklődtünk az ingatlanunkról, ahol közölték velünk, hogy 2005-ben iparterületté lett nyilvánítva az ingatlanunk és csak szolgálati lakás szerepelhet rajta, de erről mi semmiféle tájékoztatást nem kaptunk.Mi a teendőnk , hogy jogilag rendezetté váljon az ingatlanunk? Három kisgyermek édesanyja vagyok, kétségbe vagyok esve, hogy miből tudjuk kifizetni az esetleges büntetést és az eljárások díját. Válaszát előre is köszönöm!

BIRTOKBAVÉTEL

Sziasztok!
Vásároltunk egy családi házat egy cégtől. Akitől a cég vette család benne lakott, amíg mi a teljes vételárat kifizettük.
Hétvégén lett volna a birtokba adás, de mi nem vettük át, mivel kb. 60 köbméter szemetet, lomot, mocskot hagytak a házban és udvarán.Ezt bárhonnan nézve tetemes összeg eltüntetni onnan- így most várunk és felszólítottuk az eladót a kiürítésre.
TUDTOK ERRE VALAMILYEN JOGSZABÁLYT, TÖRVÉNYT, MIRE TUDUNK HIVATKOZNI? LÉGYSZÍVES MONDJATOK VALAMI ÖTLETET!

Mi vár rám?

Tisztelt Doktornő!
Tavaly vásároltam egy lakást azzal, hogy 1 év alatt eladom a jelenlegi tulajdonomban lévőt, így felfüggesztésre került a kifizetni való 4 %.
Azonban úgy tűnik, hogy nem tudom eladni a lakást. Mit tegyek, mennyit kell 1 év letelte után fizetnem, ha mégsem sikerül eladni.
Az Ügyvéd akkor azt mondta, hogy a piaci kamattal számolnak, de az mennyi, mégis egy 14 milliós lakás vásárlásánál mennyire számíthatok 1 év múlva, ha kijön az átírási költség kamattal?
Köszönöm válaszát
Angelika

Bonyolult családi ház lakhatása

Tisztelt Ügyvédnő!

Egy családi házról lenne szó ami a párom szüleié.16 éve épült szocpolra,akkor még 3 gyermekük volt,akik után igényelték. A szülök elváltak pár éve,a házat 1\3 részben apósom kapta papíron,de nem lakott ott! Válás után az édesanyja egy másik férfival és a párom 3 testvérével élt a házban évekig.Az elvált felek nem egyeztek és sok volt a veszekedés,mivel apósom sokszor odajárt zaklatni őket.A közüzemi számlák apósom nevére jöttek,mert nem íratta át a nevéről anno,ezt kihasználva elég nagy közüzemi tartozást halmoztak fel az ott lakók,amit nem hajlandóak kifizetni,mondván,hogy após nevén van,őket nem érdekli a számla.Így a házat elhagyta mindkét fél. Apósom vett magának házat mielőtt lett volna ez a közüzemi tartozás a nevén,anyósomék a közeli faluban bérelnek egy házat.A ház üresen áll,le lett lakva,nagy restaurálásra szorul,hogy lakható legyen,az áramot kikötötték és talán a vízzel is probléma van.

Apósom felajánlotta,hogy nyugodtan mehetünk a házba,lakhatjuk és a részéről le is lemond a javunkra,ha párom anyja is lemond.Anyósom azt mondta,nem mond le,mert nem párom az egyedüli gyerek,de beleköltözhetünk ha akarunk.Vannak olyan hírek,hogy anyósom szándékában állna eladni,amire ha rákérdezünk ő tagadja,hogy el akarná adni!
Felvetettem azt,hogy mi kifizetünk minden számla tartozást,lakhatóvá tesszük,felújítjuk,viszont ha kényszeresen ki kell költöznünk,akkor egy összegben adják ide azt a pénzt amit a házra és az elmaradt számlákra költöttünk,természetesen számlák bemutatása után!Anyósomnak ez a rész nem tetszik,mert nem az ő nevén vannak az elmaradt számlák,apósom ugyan csak azt mondja,hogy ő ott nem használt semmit,miért ő fizesse vissza?!

Ez év februárjában születik meg a 2. babánk,ezért lenne szükségünk a ház legalábbi lakhatására,viszont így nem merünk belevágni sem a javításába sem semmibe.

A kérdésem az lenne Ügyvédnő,hogy mivel annak idején a szocpolt párom után is igénybe vették,van-e beleszólása a dolgokba? Van-e joga(jogunk) beköltözni az elhagyott házukba,esetleg bele szólhat-e ha tényleges eladásra kerülne sor?Mit lehetne tenni ezzel a számlával,így hogy senki nem vállalja el? Hogyan lehetne úgy használatba venni a házat,hogy ne fizessünk rá ha ki kell majd költöznünk? Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát és ha kevésnek találja az információt,akkor én szeretném felvenni önnel a telefonos kapcsolatot,ha lehetőség van rá!

Tisztelettel: D. István

Ingatlan kisajátítás!

Tisztelt Ügyvédnő!

Anyósomé egy ingatlan 1/3-a. 2/3-a testvéré. Szerzés jogcíme örökség. A testvér a házhoz kulcsot többszöri felszólításra sem ad, kommunikálni sem írásban, sem szóban nem hajlandó. Ott lakáshoz hozzájárulást senkinek nem adtunk, de tudomásunk van róla, hogy vendégei részére ott biztosít szállást.Elővásárlási szándéknyilatkozatot nem kért, ő sem jelzte e szándékát. Az ingatlan 2/3-át hirdeti. Semmiről nincs infónk, az ár nélküli hirdetésre neten találunk rá. A rendőrség a feljeletésre indult ügyet 2 napon belül lezárta. A pereskedésen kívül milyen lehetőségünk, eszközünk van arra, hogy ne csak papíron rendelkezhessünk az ingatlan felett? Üdvözlettel: Henriett

ingatlan kisajátítás

Tisztelt Henriett !

Polgári bírósághoz kell fordulni az ingatlan közös tulajdoni jellegének megszüntetése és a túlhasználat korlátozása végett.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Nagyon szépen köszönöm!

Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Henriett

jelzálog

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha külföldi banknál vaszek fel hitelt, és jelzálog a magyarországon lévő ingatlan, akkor itthon a földhivatalnál be lessz jegyezve hogy jelzálog alatt van az ingatlan?
Tisztelettel: Dávid

jelzálog

Tisztelt Dávid !

ha a hitelszerződésében e Magyarországi ingatlan szerepel igen.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Jelzálog

Köszönöm!

Családban lakhatás Czigány Mária Terézia

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya

Azzal a kéréssel fordulnék Önhöz, hogy édesanyámnak van egy telek a nevén.Elindulni nem tud mert nincsen annyi pénze.De van neki 4 gyereke, Én lennék az egyik.Ha én arra a telekre építkezek vagy bármi beköttetek behúzatok a telekre:víz, villany, csat, gáz, stb.És csak be vagyok oda jelentve meg a közművek a nevemre kerülnek, milyen károm származhat?Az összes belefektetett pénzemet bukhatom?Vagy még többet mert a telek értékét növelem?És még kivásárolhatom majd ez miatt drágábban.És A testvéreimnek lesz ez majd jó?

Előre is köszönöm a segítségét: Czigány Mária Terézia

Családban lakhatás

Tisztelt Czigány Mária Terézia!
Mindenképpen javasolnám, hogy a testvérei hozzájárulását bármely konstrukcióhoz szerezze be.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Ingatlan adásvétel

2017. márciusában előszerződést kötöttünk egy Kft. tulajdonában lévő ingatlan megvásárlására, melyben az eladó vállalta a szóban forgó ingatlan tehermentesítését április 30-ig, illetve a benne lakók kiköltözését május 31-ig és megállapodtunk, hogy május 3-ig megkötjük a végleges adásvételi szerződést. Előlegként ekkor kifizettük a vételár 10%-át. Ezt az eladónak nem sikerült teljesítenie az előszerződésben meghatározott időpontig, mi mint vevők továbbra is szerettük volna megvásárolni az ingalant, így nem álltunk el a vételtől. A nemkívánatos család végre június végén kiköltözött, azonban az ingatlan rosszabb állapotára való tekintettel és a csúszásra, megállapodtunk egy érték csökkentett árban, amit majd július vége 3. 4. hetében rögzítünk a végleges szerződésben. Az adásvételi elkészítése előtt derült ki, hogy az eladó még mindig nem tehermentesítette az ingatlant, illetve nem rendezte a közműtartozásait sem, így az adásvételt még mindig nem sikerült megkötnünk. Jelenleg szeptember közepe van, és még nincs kilátásban az adásvétel pontos időpontja sem. kérhetem e a bíróságtól, hogy az eladót kötelezze az adásvétel megkötésére, illetve kártérítést követelhetek e a több hónapja húzódó hitegetés miatt az eladótól. Én mint vevő jóhiszeműen jártam el mind végig, de az én türelmemnek is van határa! polgári peres bírósági ügyek mennyi ideig zajlanak? Előre is köszönöm a választ!

Kérdés

Kedves Űgyvédnő!
Megszeretnénk vásárolni egy ikerház egyik felét,kérdésem az lenne ha elég nagy meg lehet e osztani a telket két helyrajzi számom szerepelőnek?Válaszát előre is köszönöm.Anna

Kérdés

Kedves Űgyvédnő!
Megszeretnénk vásárolni egy ikerház egyik felét,kérdésem az lenne ha elég nagy meg lehet e osztani a telket két helyrajzi számom szerepelőnek?Válaszát előre is köszönöm.Anna

Kérdés

Tisztelt érdeklődő !

Földmérési kérdés, ilyen típusú szakemberhez forduljon.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Kérdés

Kedves Űgyvédnő!
Megszeretnénk vásárolni egy ikerház egyik felét,kérdésem az elenne ha elég nagy meg lehet e osztani a telket két helyrajzi számom szerepelőnek?Válaszát előre is köszönöm.Anna

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

szomszédi vita

Tisztelt Erika !

További információkra van szükség ahhoz, hogy a kérdésekre válaszolni lehessen.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

a pár perccel ezelötti kérdésemhez!

Az elöbbiekben kerestem meg ügyvédnőt résztulajdonosi jogokkal kapcsolatban,nevem és lakcímem nem publikus,kérném azt a Fórumon ne jelentessék meg!Köszönettel!!!

ingatlan résztulajdonos jogaival kapcsolatos kérdés

Tiszelt Ügyvédnő!
Apám 1999évi halála után részt örököltem 2 családi ingatlanból.Anyám a haszonélvező,a fennmaradó részeken húgommal osztozunk.Fel akartam keresni,és pár napot eltölteni,de húgom megtagadta a kérésemet azzal az indokkal,hogy anyám írásbeli hozzájárulása nélkül nem tehetem meg,anyám pedig nem engedi!Valóban ez így van,milyen jogszabály rendelkezik a résztulajdonos jogairól??
Válaszát köszönöm szépen,üdvözlettel:Szilágyi József,1092.Bp.Kinizsi utca 15

Közös költség jogossága

Tisztelt Ügyvédnő!

Új épitésű társasházban van tulajdonjogunk az egyik lakásra adás-vételi és vállalkozási szerződéssel.
A társasház felépült de jogerős használatba vételi engedély még nincs kiadva sem megigényelve az épitésügyi hatóságnál. A földhivatali bejegyzésben az egyes tulajdonosok nevén és tulajdonrészén kivül a "társasház előzetes alapitásának ténye" bejegyzés szerepel. Albetétek az egyes lakásokra nincsenek bejegyezve. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a társasház funkcionálhat e már mint jogi személy tehát Társasházként köthet e szerződést, szedhető e a közös költség, összehivható e az alakuló közgyűlés, a tulajdonosok a közgyűlés keretén belül szavazhatnak e és hozhatnak e döntéseket, választhatnak e közös képviselőt? (Jelen esetben ezen események az adott ház vonatkozásában már megtörténtek, tehát van társasház tulajdont alapitó okirat, alakuló közgyűlés megtörtént, SZMSZ-t megalkották és többek között a közös költség befizetéséről szóló határozatot is megszavazták) Jogilag ez rendben van-e hogy amig nincs kiadva a jogerős használatbavételi engedély ezek az okiratok elkészülhettek és ezek a döntések megszülethettek kell e fizetni a közös költséget?
Válaszát előre is köszönöm!

Jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése, holtig tartó haszonélveze

Kedves Dr. Izsák Orsolya!
2017-ben édesanyám meghalt, a férje (nem az én édesapám) 40 évi házasság után holtig tartó haszonélvezetre jogosult, ő nem akart tulajdont a házból, neki elég a haszonélvezet.
A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy a 2003-ban elhunyt bátyám felesége 2006-ban rávette az akkor 71 éves édesanyámat, hogy svájci frankos hitelt vegyen fel 20 évre és adja oda neki a 2.000.000-ot. Kb. 1.800.000.- jelenleg a tartozás. A sógornőm adóstárs ebben a konstrukcióban.A bátyám 3 gyermeke örökölte a bátyám részét. A bank kiküldött szerződést, hogy írjam alá. Mi történik ha nem írom alá a kölcsön szerződést?
Köszönettel

Tulajdon

Tisztelt ügyvèdnő!

Hol, vagy ki tud utána nèzni annak hogy a párom elhunyt èdesapja tulajdonában volt e valahol ingatlan? A földhivatal sajnos nèv alapján nem ad ki ilyen információt.a hagyatèkot intèző közjegyző pedig azt mondta neki nincs joga megnèzni.

Lapostető megvásárlása

Tisztelt ügyvédnő,
egy első kerületi társasház legfelső szintjén lakunk felettünk lapostetővel. Szeretnénk a lapostető felén tetőteraszt kialakítani, amit egy a lakásunkból megközelíthető feljáróval a lakásunkhoz kapcsolni (a lapostető másik fele a lépcsőházból továbbra is megközelíthető lenne).
Padlástér esetén világos, hogy mi lenne egy ügymenet, de kérdésem, hogy a lapostető mennyivel másabb eset (kvázi nincs felépítmény)?
Van-e alternatív megoldás a társasházi alapítói okirat módosítása és a lakókkal való elhúzódó egyezkedés helyett? Ha tartós bérleti szerződést kötnék a társasházzal, az nem lehet megoldás?
Létezhet-e olyan szervezet/ügyvédi iroda, aki lebonyolítaná a lakóktól való aláírások begyűjtését sikerdíj fejében, vagy ezt mindenképpen nekem kell megtennem?

Szolgalmi jog panel lakáson

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya,

Azügyben fordulnék Önhöz, hogy van egy kiszemelt ingatlan amelyen szorgalmi jog van, pontosabban az alábbi:
"Illeti a Budapest XXX. ker. belterület XXX hrsz-t terhelő egyéb szolgalmi jog, felvonó vészcsengő üzemeltetésére vonatkozó
szolgalmi jog."

A kérdésem az lenne, hogy pontosan ez mit is jelent? Mennyire kell félnem ettől a bejegyzéstől? Ki és mikor érvényesítheti ezt a szolgalmi jogot?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
János