az ingatlanjogász válaszol

Ingatlanjogot érintő kérdéseire Dr.Izsák Orsolya adja meg a választ ezen a fórumon keresztül.Törekedjen arra, hogy a leglényegesebb tényállási elemek szerepeljenek leírásukba.Fontos felhívnom a figyelmüket arra, hogy egy egy eset internetes megoldása nem egyedüli és a teljes ügy ismerete nélkül a teljes megalapozottság hiányában csak irányultságot ad az ügyének a megítélésében.
Mindenképpen forduljon szakemberhez. A VÁLASZOKAT MINDEN HÉTEN CSÜTÖRTÖKÖN TESZEM KÖZZÉ.
A fórumon való részvétel esetében egyben hozzájárul ahhoz, hogy a Dr.Izsák Orsolya Ügyvédi Iroda a hírfolyamban közzétegye kérdéseit és a rá adott választ.

BIRTOKBAVÉTEL

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

Vásároltunk egy családi házat egy cégtől. Akitől a cég vette család benne lakott, amíg mi a teljes vételárat kifizettük.
Hétvégén lett volna a birtokba adás, de mi nem vettük át, mivel kb. 60 köbméter szemetet, lomot, mocskot hagytak a házban és udvarán.Ezt bárhonnan nézve tetemes összeg eltüntetni onnan- így most várunk és felszólítottuk az eladót a kiürítésre.

TUDNA ERRE VALAMILYEN JOGSZABÁLYT, TÖRVÉNYT, MIRE TUDUNK HIVATKOZNI? LEGYEN SZÍVES MONDJON VALAMI ÖTLETET!

Köszönettel

foglaló

Tisztelt dr. Izsák Orsolya!

A közelmúltban kinéztünk egy 60-as években épült családi házat, melyet meg szerettünk volna vásárolni. Megnéztük, korához képest megfelelőnek tűnt a ház, kisebb repedések látszódtak a falon. Rá egy hétre megkötöttük az adásvételi szerződést is. Aztán pár nappal később kimentünk a házhoz és láttuk, hogy a tulajdonosok - ahogy ezt meg is beszéltük - elkezdték a bútoraikat elvitetni. Az egyik szobában volt egy nagy ,,faltól falig" érő szekrény, az is kikerült onnan. Gondoljuk, hogy a rakodás során megsérülhetett a tapéta a sarokban, ekkor láttuk, hogy ott a fal szét van nyílva kb. 1-2 mm szélességben. A szekrény alatt lévő linóleumot felhúzva látszódott, hogy ott a talaj lejt, süllyedt. Ekkor hívtunk ki egy statikust, aki megerősíttette ezt (illetve azt is, hogy a falak az építéskor nem lettek rendesen összeépítve, ezért váltak el egymástól) Lényegében a fél ház süllyed. Ha ez látszott volna a megtekintéskor (hiszen az ember nem úgy megy házat nézni, hogy letépi a tapétát, kivereti a beépített szekrényt és felszakítja az alatta lévő padlóburkolatot), vagy a gyanúja is felmerül korábban, akkor biztosan nem akartuk volna megvásárolni ennyi pénzért az ingatlant. Minderre való tekintettel (hogy korábban nem látszott a süllyedés és a szétnyílt falak) van esélyünk arra, hogy kiszálljunk az ügyletből és vissza kapjuk a foglalónkat?
Tisztelettel
Kiss Mónika

lakóház+ udvar térképmásolat eltér a természetbeni állapottól

Tisztelt Dr. Izsáki Orsolya!

Tizenöt évvel ezelőtt hitelre vásárolt ingatlanunkról kiderült, hogy a földhivatali nyilvántartásban szereplő térképmásolat eltér a természetbeni állapottól.
Az ingatlan alapterületében nem történt változás a megvásárláshoz képest, csak belső átalakítást végeztünk, összenyitottuk falbontással az ebédlőt és az előszobát,festettünk, burkoltunk, és nyílászárókat cseréltünk.
A vásárlás során mi külön térképmásolatot nem kértünk ki a földhivataltól, azt a bank intézte és értékbecslő mérte fel a házat.
Lejárt a jelzálog hitelünk a múlt hónapban, sajnos anyagilag önerőből nem tudjuk a házat felújítani és szerettünk volna felújításhoz újabb hitelt felvenni, de a hitelbírálat során elutasították a hitelkérelmünket, miszerint az ingatlan a térképen jól beazonosítható, de eltér a térképmásolat a természetbeni állapottól, jogilag rendezetlen több helyiség, szükséges az ingatlannyilvántartás természetbeni állapottal egyező összhangba hozatala.
A megvásárlás során az ügyvéd által megírt és ellenjegyzett adásvételi szerződésben nincs részletes utalás a ház állapotára, helyiségek megnevezésére és méretükre. Tudomásunk szerint a régi vályogházhoz az 1980-as években lett hozzáépítve a kazánház konyha,előszoba kamra és szoba rész.Az ingatlanon gáz és villany közmű kiépített, a gáz 1995-ben lett bevezetve, vezetékes víz és csatornahálózat nincs, a vízellátás fúrt kútról működik.Polgármesteri hivatal építési hatóságnál érdeklődtünk az ingatlanunkról, ahol közölték velünk, hogy 2005-ben iparterületté lett nyilvánítva az ingatlanunk és csak szolgálati lakás szerepelhet rajta, de erről mi semmiféle tájékoztatást nem kaptunk.Mi a teendőnk , hogy jogilag rendezetté váljon az ingatlanunk? Három kisgyermek édesanyja vagyok, kétségbe vagyok esve, hogy miből tudjuk kifizetni az esetleges büntetést és az eljárások díját. Válaszát előre is köszönöm!

BIRTOKBAVÉTEL

Sziasztok!
Vásároltunk egy családi házat egy cégtől. Akitől a cég vette család benne lakott, amíg mi a teljes vételárat kifizettük.
Hétvégén lett volna a birtokba adás, de mi nem vettük át, mivel kb. 60 köbméter szemetet, lomot, mocskot hagytak a házban és udvarán.Ezt bárhonnan nézve tetemes összeg eltüntetni onnan- így most várunk és felszólítottuk az eladót a kiürítésre.
TUDTOK ERRE VALAMILYEN JOGSZABÁLYT, TÖRVÉNYT, MIRE TUDUNK HIVATKOZNI? LÉGYSZÍVES MONDJATOK VALAMI ÖTLETET!

Mi vár rám?

Tisztelt Doktornő!
Tavaly vásároltam egy lakást azzal, hogy 1 év alatt eladom a jelenlegi tulajdonomban lévőt, így felfüggesztésre került a kifizetni való 4 %.
Azonban úgy tűnik, hogy nem tudom eladni a lakást. Mit tegyek, mennyit kell 1 év letelte után fizetnem, ha mégsem sikerül eladni.
Az Ügyvéd akkor azt mondta, hogy a piaci kamattal számolnak, de az mennyi, mégis egy 14 milliós lakás vásárlásánál mennyire számíthatok 1 év múlva, ha kijön az átírási költség kamattal?
Köszönöm válaszát
Angelika

Bonyolult családi ház lakhatása

Tisztelt Ügyvédnő!

Egy családi házról lenne szó ami a párom szüleié.16 éve épült szocpolra,akkor még 3 gyermekük volt,akik után igényelték. A szülök elváltak pár éve,a házat 1\3 részben apósom kapta papíron,de nem lakott ott! Válás után az édesanyja egy másik férfival és a párom 3 testvérével élt a házban évekig.Az elvált felek nem egyeztek és sok volt a veszekedés,mivel apósom sokszor odajárt zaklatni őket.A közüzemi számlák apósom nevére jöttek,mert nem íratta át a nevéről anno,ezt kihasználva elég nagy közüzemi tartozást halmoztak fel az ott lakók,amit nem hajlandóak kifizetni,mondván,hogy após nevén van,őket nem érdekli a számla.Így a házat elhagyta mindkét fél. Apósom vett magának házat mielőtt lett volna ez a közüzemi tartozás a nevén,anyósomék a közeli faluban bérelnek egy házat.A ház üresen áll,le lett lakva,nagy restaurálásra szorul,hogy lakható legyen,az áramot kikötötték és talán a vízzel is probléma van.

Apósom felajánlotta,hogy nyugodtan mehetünk a házba,lakhatjuk és a részéről le is lemond a javunkra,ha párom anyja is lemond.Anyósom azt mondta,nem mond le,mert nem párom az egyedüli gyerek,de beleköltözhetünk ha akarunk.Vannak olyan hírek,hogy anyósom szándékában állna eladni,amire ha rákérdezünk ő tagadja,hogy el akarná adni!
Felvetettem azt,hogy mi kifizetünk minden számla tartozást,lakhatóvá tesszük,felújítjuk,viszont ha kényszeresen ki kell költöznünk,akkor egy összegben adják ide azt a pénzt amit a házra és az elmaradt számlákra költöttünk,természetesen számlák bemutatása után!Anyósomnak ez a rész nem tetszik,mert nem az ő nevén vannak az elmaradt számlák,apósom ugyan csak azt mondja,hogy ő ott nem használt semmit,miért ő fizesse vissza?!

Ez év februárjában születik meg a 2. babánk,ezért lenne szükségünk a ház legalábbi lakhatására,viszont így nem merünk belevágni sem a javításába sem semmibe.

A kérdésem az lenne Ügyvédnő,hogy mivel annak idején a szocpolt párom után is igénybe vették,van-e beleszólása a dolgokba? Van-e joga(jogunk) beköltözni az elhagyott házukba,esetleg bele szólhat-e ha tényleges eladásra kerülne sor?Mit lehetne tenni ezzel a számlával,így hogy senki nem vállalja el? Hogyan lehetne úgy használatba venni a házat,hogy ne fizessünk rá ha ki kell majd költöznünk? Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát és ha kevésnek találja az információt,akkor én szeretném felvenni önnel a telefonos kapcsolatot,ha lehetőség van rá!

Tisztelettel: D. István

Ingatlan kisajátítás!

Tisztelt Ügyvédnő!

Anyósomé egy ingatlan 1/3-a. 2/3-a testvéré. Szerzés jogcíme örökség. A testvér a házhoz kulcsot többszöri felszólításra sem ad, kommunikálni sem írásban, sem szóban nem hajlandó. Ott lakáshoz hozzájárulást senkinek nem adtunk, de tudomásunk van róla, hogy vendégei részére ott biztosít szállást.Elővásárlási szándéknyilatkozatot nem kért, ő sem jelzte e szándékát. Az ingatlan 2/3-át hirdeti. Semmiről nincs infónk, az ár nélküli hirdetésre neten találunk rá. A rendőrség a feljeletésre indult ügyet 2 napon belül lezárta. A pereskedésen kívül milyen lehetőségünk, eszközünk van arra, hogy ne csak papíron rendelkezhessünk az ingatlan felett? Üdvözlettel: Henriett

ingatlan kisajátítás

Tisztelt Henriett !

Polgári bírósághoz kell fordulni az ingatlan közös tulajdoni jellegének megszüntetése és a túlhasználat korlátozása végett.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

jelzálog

Üdvözlöm!
Szeretnék érdeklődni, hogy ha külföldi banknál vaszek fel hitelt, és jelzálog a magyarországon lévő ingatlan, akkor itthon a földhivatalnál be lessz jegyezve hogy jelzálog alatt van az ingatlan?
Tisztelettel: Dávid

jelzálog

Tisztelt Dávid !

ha a hitelszerződésében e Magyarországi ingatlan szerepel igen.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Jelzálog

Köszönöm!

Családban lakhatás Czigány Mária Terézia

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya

Azzal a kéréssel fordulnék Önhöz, hogy édesanyámnak van egy telek a nevén.Elindulni nem tud mert nincsen annyi pénze.De van neki 4 gyereke, Én lennék az egyik.Ha én arra a telekre építkezek vagy bármi beköttetek behúzatok a telekre:víz, villany, csat, gáz, stb.És csak be vagyok oda jelentve meg a közművek a nevemre kerülnek, milyen károm származhat?Az összes belefektetett pénzemet bukhatom?Vagy még többet mert a telek értékét növelem?És még kivásárolhatom majd ez miatt drágábban.És A testvéreimnek lesz ez majd jó?

Előre is köszönöm a segítségét: Czigány Mária Terézia

Családban lakhatás

Tisztelt Czigány Mária Terézia!
Mindenképpen javasolnám, hogy a testvérei hozzájárulását bármely konstrukcióhoz szerezze be.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Ingatlan adásvétel

2017. márciusában előszerződést kötöttünk egy Kft. tulajdonában lévő ingatlan megvásárlására, melyben az eladó vállalta a szóban forgó ingatlan tehermentesítését április 30-ig, illetve a benne lakók kiköltözését május 31-ig és megállapodtunk, hogy május 3-ig megkötjük a végleges adásvételi szerződést. Előlegként ekkor kifizettük a vételár 10%-át. Ezt az eladónak nem sikerült teljesítenie az előszerződésben meghatározott időpontig, mi mint vevők továbbra is szerettük volna megvásárolni az ingalant, így nem álltunk el a vételtől. A nemkívánatos család végre június végén kiköltözött, azonban az ingatlan rosszabb állapotára való tekintettel és a csúszásra, megállapodtunk egy érték csökkentett árban, amit majd július vége 3. 4. hetében rögzítünk a végleges szerződésben. Az adásvételi elkészítése előtt derült ki, hogy az eladó még mindig nem tehermentesítette az ingatlant, illetve nem rendezte a közműtartozásait sem, így az adásvételt még mindig nem sikerült megkötnünk. Jelenleg szeptember közepe van, és még nincs kilátásban az adásvétel pontos időpontja sem. kérhetem e a bíróságtól, hogy az eladót kötelezze az adásvétel megkötésére, illetve kártérítést követelhetek e a több hónapja húzódó hitegetés miatt az eladótól. Én mint vevő jóhiszeműen jártam el mind végig, de az én türelmemnek is van határa! polgári peres bírósági ügyek mennyi ideig zajlanak? Előre is köszönöm a választ!

Kérdés

Kedves Űgyvédnő!
Megszeretnénk vásárolni egy ikerház egyik felét,kérdésem az lenne ha elég nagy meg lehet e osztani a telket két helyrajzi számom szerepelőnek?Válaszát előre is köszönöm.Anna

Kérdés

Tisztelt érdeklődő !

Földmérési kérdés, ilyen típusú szakemberhez forduljon.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

szomszédi vita

Tisztelt Erika !

További információkra van szükség ahhoz, hogy a kérdésekre válaszolni lehessen.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

szomszédi vita

Tisztelt Ügyvédnő!

Van egy lakóingatlanom, mely egy kétlakásos parasztház egyik lakása, külön kerttel. Szerintem külön helyrajzi számmal - így néz ki: 130/1 illetve az övéké 130/2. Gyakorlatilag nincs közös terület, a házba, kertbe külön bejárat van, közös csak egy házfal, mely a két lakást elválasztja. 11 éve élek itt megértésben, de most új lakók érkeztek, akik több dologba is belekötöttek:
Az ő telkükön van a vízóra akna, melyre tudomásom szerint ők alórával csatlakoztak. Az én házfalamban, de az ő kertjükben van az áramóra szekrény, melyben az ők és az én órám is található. Megtehetik, hogy az én költségemre átszereltetik az én oldalamra az órámat és a vízórát? Van-e jogom a telkükre lépni, ha az áram elment és vissza kell kapcsolnom az órát?
Másik vitánk: egy árokpart alatt élünk, ahová eddig egy harmadik szomszéd kocsilejárójáról közelítettük meg mint gyalogosan mint kocsival az ingatlanunkat. Most ők építettek egy saját lejártót közterületre (tudomásom szerint engedéllyel), úgy hogy az én ingatlanom többé nem közelíthető meg kocsival, csak, ha én is építek egyet (anyagi korlátaim ezt nem engedik). Tudni kell, hogy mellettem már egy erdő van, így gyakorlatilag beszorítottak. Veszekedni nem szeretek, bár sajnos egy kissé elvadulni látszik a dolog. Kérdésem az, hogy mit tehetek, milyen jogaim vannak, ők jogosan jártak-e el, úgy hogy nem kérték a beleegyezésemet sem. Merre menjek, van-e értelme egyáltalán nekiindulnom?
Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm!
Üdvözlettel: Erika

ingatlan résztulajdonos jogaival kapcsolatos kérdés

Tiszelt Ügyvédnő!
Apám 1999évi halála után részt örököltem 2 családi ingatlanból.Anyám a haszonélvező,a fennmaradó részeken húgommal osztozunk.Fel akartam keresni,és pár napot eltölteni,de húgom megtagadta a kérésemet azzal az indokkal,hogy anyám írásbeli hozzájárulása nélkül nem tehetem meg,anyám pedig nem engedi!Valóban ez így van,milyen jogszabály rendelkezik a résztulajdonos jogairól??
Válaszát köszönöm szépen,üdvözlettel:Szilágyi József,1092.Bp.Kinizsi utca 15

Közös költség jogossága

Tisztelt Ügyvédnő!

Új épitésű társasházban van tulajdonjogunk az egyik lakásra adás-vételi és vállalkozási szerződéssel.
A társasház felépült de jogerős használatba vételi engedély még nincs kiadva sem megigényelve az épitésügyi hatóságnál. A földhivatali bejegyzésben az egyes tulajdonosok nevén és tulajdonrészén kivül a "társasház előzetes alapitásának ténye" bejegyzés szerepel. Albetétek az egyes lakásokra nincsenek bejegyezve. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a társasház funkcionálhat e már mint jogi személy tehát Társasházként köthet e szerződést, szedhető e a közös költség, összehivható e az alakuló közgyűlés, a tulajdonosok a közgyűlés keretén belül szavazhatnak e és hozhatnak e döntéseket, választhatnak e közös képviselőt? (Jelen esetben ezen események az adott ház vonatkozásában már megtörténtek, tehát van társasház tulajdont alapitó okirat, alakuló közgyűlés megtörtént, SZMSZ-t megalkották és többek között a közös költség befizetéséről szóló határozatot is megszavazták) Jogilag ez rendben van-e hogy amig nincs kiadva a jogerős használatbavételi engedély ezek az okiratok elkészülhettek és ezek a döntések megszülethettek kell e fizetni a közös költséget?
Válaszát előre is köszönöm!

Jelzáloggal terhelt ingatlan öröklése, holtig tartó haszonélveze

Kedves Dr. Izsák Orsolya!
2017-ben édesanyám meghalt, a férje (nem az én édesapám) 40 évi házasság után holtig tartó haszonélvezetre jogosult, ő nem akart tulajdont a házból, neki elég a haszonélvezet.
A hagyatéki tárgyaláson kiderült, hogy a 2003-ban elhunyt bátyám felesége 2006-ban rávette az akkor 71 éves édesanyámat, hogy svájci frankos hitelt vegyen fel 20 évre és adja oda neki a 2.000.000-ot. Kb. 1.800.000.- jelenleg a tartozás. A sógornőm adóstárs ebben a konstrukcióban.A bátyám 3 gyermeke örökölte a bátyám részét. A bank kiküldött szerződést, hogy írjam alá. Mi történik ha nem írom alá a kölcsön szerződést?
Köszönettel

Tulajdon

Tisztelt ügyvèdnő!

Hol, vagy ki tud utána nèzni annak hogy a párom elhunyt èdesapja tulajdonában volt e valahol ingatlan? A földhivatal sajnos nèv alapján nem ad ki ilyen információt.a hagyatèkot intèző közjegyző pedig azt mondta neki nincs joga megnèzni.

Lapostető megvásárlása

Tisztelt ügyvédnő,
egy első kerületi társasház legfelső szintjén lakunk felettünk lapostetővel. Szeretnénk a lapostető felén tetőteraszt kialakítani, amit egy a lakásunkból megközelíthető feljáróval a lakásunkhoz kapcsolni (a lapostető másik fele a lépcsőházból továbbra is megközelíthető lenne).
Padlástér esetén világos, hogy mi lenne egy ügymenet, de kérdésem, hogy a lapostető mennyivel másabb eset (kvázi nincs felépítmény)?
Van-e alternatív megoldás a társasházi alapítói okirat módosítása és a lakókkal való elhúzódó egyezkedés helyett? Ha tartós bérleti szerződést kötnék a társasházzal, az nem lehet megoldás?
Létezhet-e olyan szervezet/ügyvédi iroda, aki lebonyolítaná a lakóktól való aláírások begyűjtését sikerdíj fejében, vagy ezt mindenképpen nekem kell megtennem?

Szolgalmi jog panel lakáson

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya,

Azügyben fordulnék Önhöz, hogy van egy kiszemelt ingatlan amelyen szorgalmi jog van, pontosabban az alábbi:
"Illeti a Budapest XXX. ker. belterület XXX hrsz-t terhelő egyéb szolgalmi jog, felvonó vészcsengő üzemeltetésére vonatkozó
szolgalmi jog."

A kérdésem az lenne, hogy pontosan ez mit is jelent? Mennyire kell félnem ettől a bejegyzéstől? Ki és mikor érvényesítheti ezt a szolgalmi jogot?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel:
János

kerítés építése

Tisztelt Ügyvédnő! A házunk mellé kerítést szeretnénk építeni,valamint a ház mellékét lebetonozni, hogy ne ázzon az épület, mindezt a mi telekrészünkre, ehhez viszont át kellene mennünk a szomszéd udvarába, amit nem enged meg, márcsak bosszúból sem, mivel évek óta rossza a viszony. Két éve, amikor csatornát csináltattunk, a jegyzőtől kértünk segítséget, ő kötelezte, hogy engedjen be bennünket, de ennek ellenére öt percenkét elment otthonról és kidobott az udvarból, hogy most nem ér rá és menjünk el, ráadásul állandóan fenyegetőzik, hogy megvereti a családot, ha bármit tenni merünk, a csatornaépítéskor ránkeresztette a kutyáit, éppen, hogy ki tudtunk menekülni az udvarból. A kerítést viszont mindenképpen meg akarjuk építeni, hogy vége legyen ennek a háborúnak végre. A kérdésem az lenne, hogy milyen formában lehetne elérni, hogy beengedjen az udvarába, ha a jegyző nem megfelelő tartalmú kötelezést ír, csak úgy nagyjából válaszol megint valamint. Kihívható a rendőrség? Ha igen, kinek a költségére?
Válaszát nagyon köszönöm!

Albérlet

Tisztelt Űgyvédnő!
Albérletben lakunk lassan 8 éve ugyan abban a lakásban, rendesen fizetünk mindent.Társasháztól béreljük. Ha elakarják adni a lakást, akkor mi lehetnénk az elsők akik igényt tarthatnak rá? Felajálhatják, hogy ha akarjuk megvehetjük a lakást? Vagy tudtunk nélkül eladhatnák?
Előre is köszönöm a választ!
Ildikó

Más ingatlanának elajándékozása

Tisztelt Ügyvédnő!

A mai napon kaptam egy határozatot a kormányhivatal Ingatlan-nyilvántartási osztályától, hogy a tulajdonomban lévő társasházi lakás elajándékozása miatti az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzést elutasították. Indoklás szerint azért, mert az ajándékozó nem a tulajdonos. Mivel Én nem irtam ajándékozási szerződést, ezek szerint valaki más tette ezt az Én tulajdonomra vonatkozóan. A kérdésem az lenne, hogy bár a bejegyzés nem történt meg, kell-e tennem valamit ebben az esetben, illetve mit tehetek annak érdekében, hogy hasonló dolog ne fordulhasson elő? Tegyek-e feljelentést, és ha igen hol?

Öröklési vita

Tisztelt Dr.Izsák Orsolya!
A következőben szeretném segítségét kérni.Adott egy ingatlan amit 3an örökölnek:30-35-35%ban.Az egyik tulajdonos aki 35%ban tulaj szeretné megvàsárolni a lakást.Az egyik fel elfogadja az értékbecslő által megadott árat a másik viszont nem.Ilyen esetben.mit lehet tenni?Hogyan tovább?

Használatbavételi engedély

Üdvözletem!
A párommal külföldön élünk, és szeretnénk házat vásárolni Magyarországon. A kinézett családi ház 2009-ben épült, de még nem lakta senki. Az ingatlanon még nincs használatbavételi engedély. A jelenlegi tulaj nem szeretné ezt a procedúrát végigjárni, így nekünk kellene a vásárlás után. Mivel nem tudunk heteket otthon maradni a külföldi munkánk miatt, esetleg ügyvédet megbízhatok ez ügyben, aki eljárhat a nevüknben? Illetve ha nem, akkor hogy tudnánk ezt elintézni a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módon, hogy a ház kapjon használatbavételi engedélyt?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel
N. Zsanett

Használatbevételi engedély

Tisztelt N.Zsanett !

A buktatók miatt ne csak ügyvédet hanem építész is bízzon meg.

üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Tulajdonjog

Tisztelt Ügyvéd Asszony!
A következő kérdésre szeretnék választ kapni: Van egy 51 nm-s ingatlan, ami 50 % ban a volt férjem, 25-25 % ban a felnőtt gyermekeim tulajdona, nekem 25 %- nyi haszonélvezeti jogommal. Az egész lakást a férjem lakja, ő fizeti a lakás közös költségét, felújítási költségét is. A lakás felét mi nem használhatjuk, nem engedi lezárni a kisebb szobát, amibe mondjuk bepakolnánk ezt azt, de nem laknánk ott..
Az e kérdésem, ilyen esetben, ahol ő csak 50% ban tulajdonosa a lakásnak, nem kell valamit fizetnie, ha maga akarja lakni a lakást? Válaszát előre is köszönöm!

Tulajdonjog

Tisztelt érdeklődő!

De igen, Önnek illetve a gyerekeknek többlethasználati díj iránti igénye lehet.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Tulajdonrész eladása, végrehajtási jog

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Édesanyám halála után megörököltem édesanyám lakásának részét, most már 3/4 része az enyém, 1/4 része a bátyámé. A bátyámtól kaptam meghatalmazást, hogy eladhatom nevében a lakást. Csakhogy kiderült a bátyámnak NAV és Végrehajtó iroda által végrehajtás van bejegyezve az 1/4 részére. Olyan nagy összegben, hogy szinte az egész lakás árát eléri. A közjegyző szerint a végrehajtást kérőt kell kérnem az árverezésre, ami elég hosszú idő lenne (üres a lakás, fizetem a rezsit).
Lenne egy vevőm, aki nagyon szeretné megvenni, és arra gondoltam, hogy eladom neki az én 3/4 tehermentes részemet, és kérje ő a végrehajtót, hogy árvereztesse el, és vegye meg így a bátyám 1/4 részét. Kérdésem, hogy ez kivitelezhető? A közjegyző előtt hitelesített eladáshoz kapott meghatalmazással lemondathatom a bátyámat az elővásárlási jogáról?
Köszönettel
István

tulajdonrész eladása, végrehajtási jog

Tisztelt Iatván !

Azt gondolom, hogy jó ötlet a nyilatkozattétel vonatkozásában is.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Spartan Race kiképző telep a szomszédunkban

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Érd-Parkvárosban élek, családi házban. Ez a környék parkvárosi, családiházas övezet. A hátunk mögött elhelyezkedő üres, építési telket a tulajdonos bérbe adta egy Spartan Race csoportnak, mely amolyan katonai-sport kiképző telepet hozott itt létre. A telek hosszúkás, körülbelül 800 m2 területű, és 4 ház közé van beékelve. Két hete fa és fém eszközöket helyeztek el. Azóta vadidegen emberek járnak be a kertünk közvetlen szomszédságába, itt hangoskodnak, kiképzések folynak pár méterre a kerítésünktől, megfosztva bennünket a nyugodt magán szféránktól. Szeretném megtudakolni, hogy mi véd minket egy ilyen esetben? Senki meg nem kérdezett minket, hogy hozzájárulunk-e ilyen zavaró tevékenység folytatásához a közvetlen szomszédságunkban. A honlapjukon jövő keddre reggel 6 órára hirdetnek ide gyakorlatozást. Nekünk el kell viselnünk, hogy idegen emberek tömegesen itt tartózkodnak korai órákban, hét végén, ma például este 8.35-kor még dárdákat dobáltak fa célpontokra. Az Önkormányzat szerint nem kérhetek birtok védelmet, cask bíróság dönthet, de nem tudom, hogy mi alapján. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel. Talabér Zsuzsanna

Spartan Race kiképző telep a szomszédunkban

Tisztelt Talabér Zsuzsanna !

Az bírósághoz kell fordulni birtokvédelmi és szomszédjogi pert megindítani, de mindenképpen forduljon ügyvédhez mert a keresetlevélhez nem elég a tényadatok közlése.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

A szomszád vizórája a mi telkünkön.

Tisztelt Izsák Orsolya!

Segítségés szeretném kérni. A szomszéd vizórája a mi telkünkön van. Ez egy ikerház,ami 2001-ig közös HRSZ- on volt. A szomszédaink eladták az házrészüket, és az uj tulajdonosokkal nem szeretnénk közös vizóra aknát.Nincs szorgalmi jog bejegyezve a mi telekrészünkre az ő részükre.Kérhetem az uj tulajdonost, hogy vigye a saját telkére,a saját költségén a vizóráját?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Stéhli Ildikó

A szomszéd vízórája a mi telkünkön

Tisztelt Stéhli Ildikó !

A vízóra nehéz ügy, lehet kérni de ha nem megy szép szóra perben igen nehéz kikényszeríteni.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Ingatlan adåsvétel

Tisztelt cīm! Mi történik olyan esetben, hogyha ingatlan adásvėtel esetén az utolsó vételår rėszt a vevő nem tudja megfizetni valamilyen okból (pl. A hitelét a bank elutasította, és nincs több pėnze,semmi vagyona). Viszont az első vételárrész az általa vásárolt ingatlanon lévő hitel végtörlesztésébe ment, és eladó sem rendelkezik egyéb vagyonnal? Ilyenkor mi az eljárás?

Ingatlan adásvétel

Tisztelt Érdeklődő !

Akkor az adás-vételi szerződés fel kell bontani annak következményei mellett.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

Hogyan tovább?

Üdvözlöm!
A történet nem egyszerű..nagyszuleim meghaltak,így a házat édesanyám es nagybátyám örökölte,tehát tulajdonosok.
Ugy alakult,hogy kislanyommal beköltöztunk a hazba..nagybátyám felajanlasabol,aki nem kert alberleti penzt,mondvan rendbe lesz tartva,számlák fizetve.Most pedig pereskednek edesanyammal,aki nem akarja eladni a részét,mert ott vagyunk,nagybátyám igen..célja,hogy elmenjunk onnan.Koveteli az ingóságokat,amiket nagymamam hagyott a hazban..es amikről a hagyatéki targyalason nem keszult tételes felsorolas..mert mindketten aláírták hogy az ingatlanban érték nincs!Ismét érkezett levél nagybátyám ugyvedjetol,melyben 2.5 millio forintot kínál fel edesanyamnak es kozolte hogy feljelenti az ingóságok miatt.
Mi lehet a következő lépés amit tehetnénk?Válaszát köszönöm!

Hogyan tovább ?

Tisztelt Érdeklődő !

kevés információt adott meg, hogy tényleges tanácsot lehessen adni hagyaték ügyben.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya

zártkerti gazdasági épület

Tisztelt Izsák Orsolya!

Családi házat szeretnénk vásárolni, de a kiszemelt épület művelés alól kivont zártkerti ingatlan besorolásban van, ráadásul gazdasági épületként és nem lakóházként nyilvántartva.

Azt szeretném kérdezni, hogy ezzel pontosan milyen hátrány érne minket?

Lehet ide bejelentett lakcímünk, lakcímkártyánk?

Azt tudjuk, hogy kiterjedésében nem bővíthetők ezek a házak, de felfelé, tetőtérbeépítéssel lehet bővíteni?

Azt is kiderítettük, hogy hitelfedezetként nem használható, de CSOK-ot lehet rá igényelni?

Az épület lakóingatlanná való minősítése lehetséges? Ha igen, mivel jár? Mely hátrányok lennének kiküszöbölhetők ezzel a megoldással?

Előre is köszönöm a válaszát.

Tisztelettel:
RL

zártkerti gazdasági épület

Tisztelt RL!

Az okirat készítő ügyvéd rélszetes felvilágosítást kell adjon a szerzési korlátokról.

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsoyla

Ház

Üdvözlöm! Egy családi házról lenne szó ami a szülők tulajdonában van fele fele arányban! A szülök elváltak 23 éve de tényleges vagyonfelosztás nem volt! Mikor elváltak a szüleim Édesanyám egy másik férfival élt ebben a 23 évben aki most két éve meghalt! Ö ajánlotta fel hogy lakjunk nyugodtan a házrészébem 3 gyermekemmel és a férjemmel mondván hogy ő úgysem jön vissza! Na most visszajött és elüldözött minket! Meghirdette hogy eladja a házat! 23 évig mi tartottuk fennt újjítottuk járdát csináltunk stb! A kérdésem az lenne hogy hogyan tudnánk esetéeg visszaszerezni legalább a házba fektetett pénzünket!? Van valami mód esetleg arra hogy az eladási árból kevesebbet kapjon mint a fele?? Köszönettel várom válaszát!

Szomszéd vízórája saját udvaromban

Tisztelt Dr. Izsák Orsolya!
Segítségét,tanácsát szeretném kérni.A szomszédom vízórája a saját kertes családi házunk udvarán a saját vízóránkkal egy vízóra aknában van.Az ingatlan megvásárlásakor erről nem tudtunk és kaptunk felvilágosítást az előző tulajdonostól.Csak a későbbiekben derült ki.Addig gond ezzel nem is volt míg a szomszédunk egyre gyakrabban nem problémázott volna valami apróságon. Pl.:Mi a férjemmel mindketten reggeltől délutánig dolgozunk.A vízórát általában délelőtt jönnek leolvasni amit miattunk nem tudnak és neki telefonon kell utólag bemondani.stb.A kérdésem az lenne,hogy tudok-e tenni valamit hogy a szomszédom a vízóráját vigye a saját portájára?

Osztatlan tulajdonú ingatlan albérletbe adása

Tisztelt Ügyvédnő!
22 éve lakunk a családdal együtt egy osztatlan tulajdonú házban,házrészben./Azért házrész,mert az ikerház műszaki feltételeinek nem felel meg/
Lapos tetős,mindig is tetőt szerettünk volna rá építeni,de a társtulajdonos,miután soha nem lakott itt,nem tartotta fontosnak.
Most a tulajdonos meghalt,az ingatlan az unokáé lett.
Ő sem lakott és lakik itt,hiszen nincs rászorulva.
Mi a házrészt szerettük volna megvenni.Szemünkbe nevetve mondtak egy irracionális számot.Viszont most,kiadnák.
Kérdésem:Nekem,mint társtulajdonosnak,semmi beleszólásom,semmi vétójogom nincs?
A falak borzasztó vékonyak,mintha felerősítenék a hangokat.
Mi rengeteget költöttünk a mi oldalunkra,ők soha semmit.Amit lehetett,mi szigeteltünk.
Ők jót mosolyogtak rajtunk,hisz nem laktak itt egy percet sem.
Igy jártunk?Nincs mit tenni?
Köszönöm válaszát!

osztatlan közös tulajdonú ingatlan albérletbe adása

Tisztelt Érdeklődő !

Nincs önök között használati megosztás?

Üdvözlettel
dr. Izsák Orsolya